A brémai muzsikusok színre léptek (videó és galéria)

Mesejátékot mutatott be csütörtökön délután a Deutsche Bühne Ungarn Szekszárdon, a brémai muzsikusok története elevenedett meg a színpadon. Jobb életről álmodik a szamár, a kutya, a macska és a kakas, ugyanakkor fontos emberi üzeneteket közvetít a kedves, humoros darab.

Szeri Árpád

A brémai muzsikusok című mesének köszönhetően világszerte ismertté vált egy német város. Természetesen Brémáról van szó. Ide igyekszik a jobb sorsra érdemes szamár, a kutya, a macska és a kakas, hogy szerencsét próbáljon.  Bár a megcélzott helyszínre végül is nem jutnak el, ma – illetve már több mint hetven éve – a történet főszereplőit egymás hátán megörökítő szobor a település legnépszerűbb látványossága.

A brémai muzsikusok
A brémai muzsikusok csapata, azaz a szamár, a kutya, a macska és a kakas
Fotó: Mártonfai Dénes

Wilhelm Grimm meséje első alkalommal 1819-ben jelent meg nyomtatásban és azonnal a gyermekek – és az esténként  csemetéiknek mesét olvasó szülők – kedvencévé vált. Ebben bizonyára része van annak, hogy a történet nemcsak a jó diadalával zárul, de nem nélkülözi a humoros elemeket sem. Manapság, amikor általában a könyvek olvasása, így a mesék olvasása is lassanként rétegműfajjá válik, különösen örvendetes, hogy a Deutsche Bühne Ungarn A brémai muzsikusok – Die Bremer Stadtmusikanten – színre vitele mellett döntött. Ha a látottak alapján csak néhány ifjú néző lapozza fel a könyvet és saját fantáziájában elmerülve ismerkedik meg a művel, már megérte.

A brémai muzsikusok üzenete

– Ez egy klasszikus, kedves, szerethető mese, nagyon sokan ismerik, a gyerekek többsége is találkozott vele – mondta el lapunknak Lotz Katalin, a DBU igazgatója. – Számos fontos üzenete van az életünkben meghatározó értékekről, valamennyi könnyen érthető. Például az, hogy mindannyian hasznosak vagyunk, éppen ezért becsüljük meg egymást, fogjunk össze, mert együtt célba érhetünk és álmaink megvalósulhatnak. Ezeket az üzeneteket vidám, humoros formában közvetíti darabunk.

A Magyarországi Német Színház honlapja ízelítőt ad a történetből. „Tisztás az erdő szélén. Egy fáradt öreg szamár jobb életről álmodik. Hirtelen megjelenik a molnár, a gazdája, és leteremti, mert egy halom zsákot még mindig nem vitt el a malomba. Választania kell: jobban teljesít vagy elveszti a munkáját. A szabadságot választja, mert élete hátralevő idejét a zenélésnek szeretné szentelni. Elhagyja a gazdaságot. Brémába tartó útján – ami a tenger közelében fekszik, és ott nagy hajókra is fel lehet szállni – találkozik egy kutyával, egy cicával és egy kakassal, akik szintén mindannyian jobb élet után kutatnak. Együtt bemerészkednek a nagy veszélyeket rejtő erdőbe…”

Hogy milyen kalandokba kerülnek és hogyan győzik le félelmeiket, arról a szeptember 19-i, csütörtöki, 14 órakor kezdődő premier lebbenti fel a fátylat. A zenés, humoros előadás pénteken .és szombaton is megtekinthető, 10, illetve 11 órától. A szereposztás a következő: Harald, a szamár: Jonas Gundelach, Wolfgang, a kutya: Perrine Martin, Annegret, a macska: Melissa Hermann, Tobias, a kakas: Sipos Eszter. Rajtuk kívül Paul Wiehe, Wessely Ágnes és Gőbl Gabriella is bemutatkozik a közönségnek. A rendező Verena Koch, régi ismerős a DBU-ban és Szekszárdon, tizenhat éve rendszeresen visszatérő vendégművész. Egyaránt otthonos a klasszikusok, avagy a modern szerzők világában, de rendezett már magával ragadó Andersen mesét is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában