Alkotások

2024.09.09. 19:30

Lobogva mutatják be a művész látásmódját

A decsi faluház padlásgalériája újabb értékes alkotásokkal bővült, amelyek tovább gazdagítják a települést.

Farkas Eszter

Decsi-Kiss János, a község szülötte és lakója, a Magyar Kultúra Lovagja, valamint Tolna megyei Prima-díjas képzőművész állandó kiállítása újabb különleges darabokkal egészült ki. Az egykori újságíró művészi tevékenysége az utóbbi időben új irányt vett, amely jól tükrözi megváltozott élethelyzetét.

Decsi-Kiss János és Heberling Tibor
Decsi-Kiss János és Heberling Tibor a decsi padlásgalérián
Forrás: Facebook

A „Lobogó képmutatás” című képsorozatával Decsi-Kiss János nemcsak a korábbi alkotásaitól eltérő technikát alkalmazott, hanem egyúttal új koncepciót is bevezetett művészi kifejezésmódjában. A művész ezúttal a saját környezetéből készült fényképeket használta fel, amelyeket nyomdatechnikai eszközökkel és különböző effektusokkal megmunkálva, kifeszítetlen textilfelületen jelenített meg. Ez a technika lehetőséget ad arra, hogy az alkotások ne csupán a hagyományos módon, falra függesztve jelenjenek meg, hanem térben belógatva, „lobogva” kapjanak helyet a galériában.

A „lobogás” nem csupán vizuális hatást kelt, hanem interaktív élményt is kínál a látogatóknak, írja Heberling Tibor polgármester Facebook posztjában: „Lobogó képmutatás” címet adta ennek a képsorozatnak Decsi-Kiss János. Ez azt is jelenti, hogy nem falra függesztve kapnak helyet, hanem térben belógatva, „lobogva”, egyszerű mozdulattal kézbe vehetőek. Könnyedén szállíthatóak. A tapasztalat szerint ez teszi lehetővé interaktív bemutatók rendezését. Oktatási intézmények tanóráinak, kisebb-nagyobb civil szervezetek, közösségek programjainak pár perces része lehet ez a „képmutatás”, amelyben alkotó és közönsége együtt értelmezi a tárgyiasult gondolatok üzenetét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában