Kultúra

2 órája

Az országos programsorozat Szekszárdon is debütált

Az „1100 éve Európában, 20 éve az Unióban” országos programsorozat Szekszárdon is folytatódott szombaton. A program célja a magyar és az európai történelem, valamint a kultúra közös ünneplése volt, amelyet népzene, tánc és történelmi előadások gazdagítottak.

Farkas Eszter

Az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban programsorozat szombaton egy családi hangulatú játszóházzal várta délelőtt a látogatókat, ahol gyerekek és felnőttek egyaránt részt vehettek kreatív kézműves foglalkozásokon a Babits Mihály Kulturális Központban. Az esemény csúcspontját a Csurgó zenekar fellépése jelentette, akik dinamikus zenéjükkel szórakoztatták a közönséget, megteremtve az esemény hangulatát. A játszóházban készült képeslapokkal és különleges alkotásokkal térhettek haza a kézműves foglalkozásokon résztvevő gyerekek.

1100 éve,
1100 éve Európában, 20 éve az Unióban – A Bartina Néptánc Egyesület adta a programsorozat záróműsorát. Forrás: Facebook

1100 éve Európában – megelevendett a történelem

Az estét Bellák Gábor művészettörténész előadása tette igazán különlegessé, amely a „Királyok, hősök, csaták” címet viselte. A Csatár teremben megtartott előadáson a közönség megismerkedett a magyar történeti festészet legmeghatározóbb műveivel, amelyek hősi pillanatokon keresztül mutatták be nemzetünk múltját. A magyar államalapítás, a Hunyadiak dicsősége, Zrínyi Miklós hőstettei és Buda visszafoglalása mind olyan események, amelyek történelmünk sorsfordító állomásait jelentik. A hallgatóság megtudta, hogy a történeti festészet nemcsak a múltat ábrázolja, hanem a jelenkori társadalom értelmezését is tükrözi, ezzel megőrizve és újraértelmezve a történelmi emlékeket.

Tánc-Tér: Sokszínű Tolna

Az eseményt a látványos „Tánc-Tér – Karöltve – Sokszínű Tolna” című táncos produkció koronázta meg. A néptánc és a kortárstánc találkozása Tolna vármegye kulturális gazdagságát mutatta be. A PTE Illyés Gyula Gyakorló Általános Iskola és Óvoda, valamint számos néptáncegyüttes – köztük a Bartina Néptánc Egyesület, a Sárpilisi „Gerlice madár” Hagyományőrző Néptánc Egyesület és a Hőgyészi Székely Kör Bokréta Néptánccsoport – fiatal tehetségei léptek színpadra. A táncosokat a Csurgó zenekar kísérte, autentikus népzenével tette teljessé a produkciókat. A programon Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója és Gonda Mária, a helyi intézmény ügyvezető igazgatója is köszöntötte a közönséget.

A rendezvénysorozat a magyar történelem ünnepléséről szólt, kiemelve a közös kulturális értékeket. A tánc, a zene és a képzőművészetek közös ünneplése lehetőséget adott arra, hogy a résztvevők elmélyüljenek történelmünk gazdagságában, miközben a jövő generációi is aktív szereplőivé válhattak ennek a kulturális örökségnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában