Hangverseny

1 órája

„Isten visz majd tovább” – protestáns napi zenés áhítat

Szekszárd kiemelkedő művészeti együttese, a Gárdonyi Zoltán Református Együttes hagyományaihoz híven protestáns napi zenés áhítatot szervezett Szekszárdon, az evangélikus templomban. Teszik ezt közel tizenöt éve.

Teol.hu

Az alkalomra vendégeket hívtak, a Kalocsa Kamarakórust és karnagyát, Englerné Böttger Boglárka tanárnőt. A hangverseny nyitányaként a két énekkar előadásában Kodály Zoltán Horatii Carmen (A szép énekszó muzsájához) kórusműve hangzott el. Kiegyenlített, szép hangzással örvendeztették meg közönségüket. Vezényelt Naszladi Judit.

zenés áhítat, Gárdonyi Zoltán Református Együttes
Tizenöt éve szervezi már a szekszárdi Gárdonyi kórus az áhítatot. Beküldött fotó

A Kalocsa Kamarakórust 1998-ban alakították. A pedagógusokból és szülőkből összeállt énekkar 2008-ban CD-t adott ki, és felvették a Kalocsa Kamarakórus nevet. Az énekkar repertoárjában egyházi és világi művek egyaránt szerepelnek. Kiemelt figyelmet fordítanak a mai magyar kortárs kórusirodalom remekeire. Az együttest 2015. óta a református gyökerekkel rendelkező, Tolna vármegyéből származó Englerné Böttger Boglárka vezeti.

Színesen összeállított acapella műsorukban Halmos László: Jubilate Deo, Peter Lutkin: Az Úr áldjon és tartson meg, Marc Antoine Charpentier: Te Deum, Give me Jesus (gospel) és a Pentatonix együttes Hallelujah művei hangzottak el. A finom megmunkáltsággal és kiváló formaérzékkel előadott művek végig vastapsra késztették a közönséget.

Ezt követően Richard Wagner „Adagio” című művét a Garay János Gimnázium 11. évfolyamos tanulója, Báter Alíz játszotta. Felkészítő tanára Kolozsvári-Kiss Kata Diána klarinétművész. Kísért Lozsányi Tamás orgonaművész, a Liszt Ferenc Zeneiskola művésztanára. A darab jellege és zeneisége tökéletesen előkészítette az áhítatot.

Igaz Melinda Sára, a Bogyiszlói Református Egyházközség lelkipásztora az áldott időről, alkalmakról, az Úristen áldó, életünkben változást elindító szerepét helyezte a jelenlévők szívére.

A 397. dicséret (Ó, Sion, ébredj) orgonakísérettel való közös előadása mintegy előkészítése volt a három évtizede szolgáló református együttes éneklésének.

„Légy örömmondó békekövet”. Mondja a 397.dicséret zárása. Ezt az igei üzenetet tűzte zászlajára a 30 éves jubileumi koncertre készülő, „Közjóért” elismeréssel kitüntetett Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes. Létrejötte Lemle Zoltán KÓTA - és Csokonai Vitéz Mihály Alkotói-díjjal kitüntetett református lelkipásztor nevéhez fűződik.

Előadásukban az alábbi alkotásokat hallottuk: Georg Friedrich Händel: Áld téged, Úr, Gárdonyi Zoltán: Szelíd szemed, Úr Jézus, Johann Sebastian Bach: Áldva áld az Isten, Bárdos Lajos: Tiszta patakod partjainál, Kodály Zoltán: Jövel Szentlélek, Úristen, Néki zengjen énekünk- spirituálé.

Szólót énekelt Ócsai Annamária operaénekes. Orgonán közreműködött Lozsányi Tamás orgonaművész. Vezényelt Naszladi Judit. A megszólaló egyházi művek átélt előadása ugyancsak vastapsot hozott.

A jótékony célú hangverseny perselypénze az evangélikus gyülekezet további hitéleti tevékenységét segíti.

A hangverseny zárásaként a két énekkar előadásában „Isten visz majd tovább” kezdetű kórusmű hangzott el. Vezényelt Englerné Böttger Boglárka. A műsort ismertette Németh Judit, az evangélikus gyülekezet felügyelője, előadóművész. Az estet szeretetvendégség zárta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában