Atlétika

2024.06.06. 13:00

Ekkor szurkolhat sportolóinknak az atlétika Európa-bajnokságon

Már a pénteki nyitónapon szurkolhatunk vármegyei atlétának a római Európa-bajnokságon, és ha úgy adódik, a jövő szerdai zárónapon is rajthoz állhat egy tolnai sportoló az Olimpiai Stadionban.

Berg Sándor

A végső lista szerint 59-en vesznek részt Magyarországról a római atlétikai Európa-bajnokságon, ez minden idők eddigi legnagyobb magyar csapata egy kontinenstornán. Közülük két férfi és két női sportoló nemcsak Magyarországot, de Tolna vármegyét is képviselik a pénteken kezdődő és jövő szerdáig tartó atlétika Európa-bajnokságon. 

A római Olimpiai Stadion (Stadio Olimpico) ad otthont az atlétikai Európa-bajnokságnak
A római Olimpiai Stadion (Stadio Olimpico) ad otthont az atlétikai Európa-bajnokságnak
Forrás: MASZ

A legkorábban a dombóvári születésű Vindics-Tóth Lili Anna áll rajthoz, a középtávfutó már a nyitónapon megméreti magát a római Olimpiai Stadionban. A Budapest Honvéd atlétája 22.40 órakor az ötezer méter döntőjében futhat a minél jobb helyezésért és eredményért. Legjobb ideje ezen a távon 15:42,59 perc, amit idén májusban jegyzett a norvégiai Bergenben. A szám másik magyar indulója Wagner-Gyürkés Viktória lesz.

Az Európai Atlétikai Szövetség döntése értelmében azokban az években, amikor a kontinensbajnokság egybeesik az olimpiai játékokkal, a maratonfutás helyett félmaratont rendeznek az atléták érdekében. Ezért vasárnap Szemerei Levente, a Szekszárdi Sportközpont hosszútávfutója 21,1 kilométeren lesz ott a kontinens legjobbjai között. A mezőny 9 órakor rajtol el a Császári Fórumok elől, a lélegzetelállító útvonalon elfutnak a Haza Oltára előtt, keresztül futnak a Piazza Navonán és érintik az Angyalvárat. Nem hagyják ki a Szent Péter-bazilikát sem, majd három kört tesznek meg a Tevere folyó partján, míg végül megérkeznek a Stadio Olimpicóba. A szedresi atléta legutóbb tavaly áprilisban 1:05:09 óra alatt futotta a félmaratont Prágában, az egyéni legjobbját viszont 2022-ben a szlovén fővárosban, Ljubljanában érte el (1:04:08 óra).

Hármas tagozódás az Eb-keretben

Scheidler Géza, a Magyar Atlétikai Szövetség sportszakmai igazgatója elmondta, az elvárásokat tekintve egy hármas tagozódást mentén érdemes atlétáink teljesítményét megítélni. Egy részük a párizsi olimpiára már szerzett indulási jogot (a kalapácsvető Halász Bence, a 400-as Molnár Attila, a 100 gátas Kozák Luca), a második szinten készülnek azok az atléták, akik értékes pontokat szeretnének gyűjteni az Eb-n az olimpiai kijutáshoz (a sprinter Takács Boglárka, Kerekes Gréta, a többpróbázó Krizsán Xénia és Nemes Rita), a harmadik kategóriában pedig egy sor olyan versenyzőnk található, akik először mutatkozhatnak be szabadtéri Európa-bajnokságon. Többségük szintén az ötkarikás játékokra tekintenek előre, de nem a párizsira, hanem a 2028-as Los Angeles-ire.

„Fontos azonban kiemelni az elvárásokkal kapcsolatban, hogy ha valaki egy világversenyen egyéni legjobbját teljesíti vagy szezonbeli rekordot ér el, az bizony sikernek számít függetlenül attól, hogy hányadik helyen végez. Remélhetőleg több ilyen atlétánk lesz Rómában” – hangsúlyozta Scheidler Géza sportszakmai igazgató, aki emellett az AC Bonyhád edzőjeként is dolgozik.

Június 10-én, hétfőn is lesz kiért szurkolnunk az Eb-n, a szekszárdi születésű Bogdán Annabella ezen a napon fog gerelyt. Az atlétákat két selejtezőcsoportba osztják szét, az A-csoport tagjai 10.25, a B-jelűé 11.45 órakor kezdik meg a versenyt. A döntőt másnap 21.36 órakor rendezik az Olimpiai Stadionban. A Békéscsaba gerelyhajítója az év legjobb eredményét (58,82 méter) a téli dobóversenyen érte el februárban, az egyéni legjobbját, a 61,09-et tavaly Szolnokon jegyezte. A sportág másik magyar érdekeltje Diósi-Moravcsik Angéla.

Az egyetlen nem egyéni számban induló vármegyei sportoló Városi Roland lesz, a bonyhádi nevelésű sprinter a 4x400 méter síkfutás váltótagjaként lesz ott az olasz fővárosban. Az év elején a Ferencvároshoz igazolt 19 esztendős atlétának is ez lesz az első felnőtt Eb-je. A selejtezők kedden 10.45 órakor kezdődnek, a döntőt a szerdai zárónapon 21.17 órakor rendezik.

A római Európa-bajnokság teljes menetrendjét itt tekintheti át.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!