Labdarúgás

2024.07.04. 14:47

Berni döntő: a gyermekek feladata az Aranycsapat örökségének ápolása

Az Aranycsapat örökségének ápolása elsősorban a gyermekek feladata – mondta lapunknak ifjabb Buzánszky Jenő, a legendás magyar futballválogatott jobbhátvédjének fia. A berni döntő jubileuma kapcsán kerestük meg a legendás jobbhátvéd fiát.

Rónai Gábor

Ifjabb Buzánszky Jenő (a mikrofonnál) mindent megtesz azért, hogy a berni döntőben játszó Aranycsapat emléke fennmaradjon

Fotó: Szabó Miklós

Hetven éve játszották Bernben a világbajnokság máig sok kérdést felvető döntőjét, amelyen Németország 3:2-re legyőzte az Aranycsapatot. Az Újdombóváron született Buzánszky Jenő révén mi, Tolna (vár)megyeiek is részesei vagyunk a sporttörténelemnek, amelybe végül nem aza fejezet íródott, amit előzetesen reméltünk. 

Puskás Ferenc vezeti a magyar csapat támadását a berni döntőben
Puskás Ferenc vezeti a magyar csapat támadását a berni döntőben
Fotó: Nemzeti Sport

– Édesapám mindig diplomatikusan fogalmazott, amikor egy-egy eseményen, közönségtalálkozón téma volt az ominózus világbajnoki döntő, de valójában nagy csalódás volt számára, hogy nem lett meg a vb-arany – mondta ifjabb Buzánszky Jenő, a legendás jobbhátvéd fia. – Mindez érthető is, hiszen aki egyszer elkezd sportolni, az mindig győzni akar, a legjobb akar lenni, még akkor is, ha ma bármelyik futballválogatott az életét adná, ha ott lehetne egy világbajnoki döntőben. Jómagam még nem éltem akkoriban így csak az elmeséltekre tudok hagyatkozni, miszerint sok minden közrejátszhatott abban, hogy így alakult. Kezdve a magyar vezetés hibáitól, folytatva az angol játékvezető működésével, vagy azzal, hogy a németek lecsavarható stoplisuknak köszönhetően jobban alkalmazkodtak a mostoha körülményekhez – tette hozzá.

A berni döntő örökségét is ápolja

Ifjabb Buzánszky Jenő azt mondta, az Aranycsapat által hagyott örökséget nekik, gyermekeknek kell ápolniuk, s ő igyekszik is mindent megtenni azért, hogy ne merüljön feledésbe ez az időszak. 

– Igyekszem a magam módján a közösségi médiában vagy a hagyományos médiában is örökséget hagyni az utókor számára – folytatta ifjabb Buzánszky Jenő. – Szerencsére a Puskás Intézetnél is nagyon figyelnek erre, minden jeles dátum alkalmával megemlékeznek az Aranycsapatról. De igazából nemcsak arról szól ez az egész, hogy mi volt a pályán, hogy mi volt az eredmény, ebben a történetben az ember is fontos. Aki példát mutatott, aki mércét állított fel, akikre nemcsak mint sportoló lehet és kell felnézni – zárta ifjabb Buzánszky Jenő, aki bár nem itt él már Tolnában, évente több alkalommal is hazalátogat Dombóvárra, hogy szülővárosában is ápolhassa édesapja emlékét. 

A spanyoloké lehet az arany
Ifjabb Buzánszky Jenő természetesen figyelemmel követi a németországi Európa-bajnokság történéseit. Szorított a magyar válogatottért, amíg az versenyben volt, s azt mondja, nem kell csalódottnak lenni a kiesés miatt, hiszen ebben a csapatban most ennyi volt, inkább legyünk büszkék arra, hogy sorozatban harmadszor is ott lehettünk az Eb-n. „A megkezdett munkát kell folytatni, és a csapategységet kell még inkább erősíteni, mert meggyőződésem, hogy ez a csapat még sok örömet fog okozni a magyar drukkereknek” – fogalmazott a nemzeti csapat szereplése kapcsán ifjabb Buzánszky Jenő. 
Az esélyeket illetően azt mondja, a spanyolok játéka tetszett neki eddig a legjobban, s nem lepné meg, ha haza is vinnék Németországból az Eb-trófeát. A döntőbe őket várja, illetve azt a Svájcot, amely eddig kétség kívül a torna meglepetését szolgáltatta. Az Európa-bajnokság üde színfoltjaként pedig a grúz válogatottat említette, akik az esélytelenek nyugalmával lopták be magukat a drukkerek szívébe. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!