Tárgyalás

2024.07.07. 08:30

Jónéhány évet tölthetnek börtönben a kábítószerkereskedők

A Pécsi Ítélőtábla új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és kábítószerkereskedelem ügyében hozott jogerős ítéletet.

Teol.hu

Az elsőrendű, a másodrendű és a harmadrendű vádlott 2022. februárjában megállapodtak abban, hogy közösen vásárolnak 500 db kábítószer hatóanyag-tartalmú tablettát,majd azokat értékesítik és ezáltal haszonra tesznek szert. Fejenként 150.000 forintot adtak össze. 

A harmadrendű vádlott beszámolt tervükről ismerősének, az akkor éppen bűnügyi felügyelet hatálya alatt álló negyedrendű vádlottnak, aki szintén úgy döntött, hogy részt vesz a kábítószer vásárlásban és átadott 400.000 forintot a harmadrendű vádlottnak, hogy neki is vásároljanak 400 db tablettát. Az ötödrendű vádlott közvetítésével felvették a kapcsolatot a hatodrendű vádlottal, akiről tudták, hogy lehet tőle kábító hatású anyagot vásárolni.

Az első-, másod- és harmadrendű vádlott 2022. február 19-én Budapestre utazott, ahol az ötödrendű vádlott közreműködésével 900 db kábítószer hatóanyag-tartalmú tablettát vásároltak a hatodrendű vádlottól. Ezt követően 400 db tablettát elvittek a negyedrendű vádlottnak, majd a harmadrendű vádlottat hazavitték, ő 30 db tablettát vett magához. Ezekből 27 db-t ismeretlen személynek értékesített, kettőt elfogyasztott, egyet pedig később lefoglaltak tőle.

Az első- és másodrendű vádlottakat a rendőrség intézkedés alá vonta, melynek során megtalálták a náluk lévő tablettákat és lefoglalták azokat. A lefoglalt tabletták MDMA-t tartalmaztak, a 900 db tabletta hatóanyag-tartalma meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát, annak 5,9-szerese volt.

Az elsőrendű vádlott 2022. januárjában új pszichoaktív anyagot tartalmazó cigarettát is értékesített, a tőle lefoglalt és az értékesített új pszichoaktív anyagok összmennyisége nem haladta meg a csekély mennyiség felső határát.

Az első fokon eljárt Kaposvári Törvényszék az elsőrendű vádlottat új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és kábítószerkereskedelem bűntette miatt, utóbbi esetben, mint társtettest 7 év fegyházra és 7 év közügyektől eltiltásra, a másod- és a harmadrendű vádlottat kábítószer-kereskedelem bűntette miatt, mint társtetteseket 5-5 év fegyházra és 5 év közügyektől eltiltásra, - a negyedrendű vádlottat kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 9 év fegyházra és 9 év közügyektől eltiltásra, az ötödrendű vádlottat kábítószer-kereskedelem bűntette miatt, mint bűnsegédet 4 év fegyházra és 4 év közügyektől eltiltásra, a hatodrendű vádlottat kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 5 év fegyházra és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az elsőfokú bíróság az első-, másod-, harmad- és hatodrendű vádlottakkal szemben a bűncselekménnyel elért gazdagodásuk erejéig vagyonelkobzást is elrendelt.

Az ítélet ellen bejelentett fellebbezések folytán másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla az elsőrendű vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés büntetést 4 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra, a másod-, harmad- és ötödrendű vádlott büntetését – a közügyektől eltiltás alkalmazásának egyidejű mellőzésével – 2-2 év börtönre, a negyedrendű vádlott büntetését 6 év 6 hónap börtönre és 7 év közügyektől eltiltásra enyhítette, megállapította, hogy a negyed- és ötödrendű vádlottak a terhükre rótt cselekményt társtettesként követték el, a hatodrendű vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtási fokozatát börtönben határozta meg, a szabadságvesztés végrehajtását a másodrendű vádlott esetében 4 évi, a harmadrendű vádlott esetében 5 évi, míg az ötödrendű vádlott esetében 3 évi próbaidőre felfüggesztette, a másodrendű vádlott esetében pedig mellőzte a vagyonelkobzás elrendelését – közölte szerkesztőségünkkel Hornokné dr. Décsei Katalin sajtószóvivő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában