Megemlékezés

1 órája

Az aradi vértanúkról emlékeztek meg Perczel Mór sírjánál (galéria)

Az aradi vértanúk tiszteletére Bonyhádon október 4-én, pénteken szervezték meg a megemlékezést.

Farkas Eszter

Az eseményen a város lakói, diákjai vettek részt, hogy közösen emlékezzenek az 1849-ben kivégzett hősökre, akik életüket adták Magyarország függetlenségéért.

Szőts Dániel, történelemtanár mondott beszédet a megemlékezésen
Szőts Dániel, történelemtanár mondott beszédet a megemlékezésen
Fotó: Kirchné Máté Réka

A program hagyományosan emlékfutással kezdődött, amely a művelődési központtól a Kálvária-dombig tartott. A futáson a bonyhádi diákok aktív részvételükkel fejezték ki tiszteletüket a nemzet vértanúi iránt. A futás lendületes kezdést adott az eseménynek, amely nemcsak sporttevékenység volt, hanem egy szimbolikus összekapcsolódás a hősök áldozatvállalásával.

Ezt követően a Kálvária-dombon gyűltek össze a résztvevők, ahol emlékszalagokat helyeztek el Perczel Mór honvédtábornok sírjánál. A hivatalos megemlékezés szónoka, Szőts Dániel történelemtanár beszédében méltatta az aradi vértanúk hősiességét, hangsúlyozva, hogy áldozatuk örökre a magyar nemzet emlékezetének része marad. Szavaival rámutatott arra, hogy az önfeláldozás és a szabadság iránti elkötelezettség ma is inspiráló erővel bírhat mindenki számára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában