Labdarúgás

2024.07.17. 18:20

Decsi LSE: öt év után újra lesz labdarúgócsapata a sárközi településnek (képgalériával)

Több mint öt év után lesz újfent labdarúgócsapata Decsnek. A Decsi LSE a vármegyei III. osztályban tér vissza a tolnai futball vérkeringésébe.

Rónai Gábor

A régi öltözőépületre is ráfér a felújítás, de Heimann Csaba azt mondja, a következő napokban. hetekben mindent megcsinálnak, hogy a rajtra készen legyenek

Fotó: Makovics Kornel

A 2018/2019-es szezonban láthattak utoljára futballt a decsi drukkerek. Aztán 2019 márciusában végleg lakat került a sok nagy csatát megélt sporttelep kapujára. A centerpályát belepte a gaz, s a székház falait is kikezdte az idő... De nem állt meg. Legalábbis végleg nem. Most Decsi LSE néven indulnak neki az újabb – reményeik szerint hosszú ideig tartó – focikalandnak...

Heberling Tibor polgármester (balról) a Decsi LSE elnökének, Heimann Csabának (szemből világoskék pólóban) magyaráz
Heberling Tibor polgármester (balról) a Decsi LSE elnökének, Heimann Csabának (szemből világoskék pólóban) magyaráz
Fotó: Makovics Kornel

Nem is olyan régen, a 2008/2009-es idényen még bajnokcsapatot ünnepelt a település. A megyei I. osztályban a Bölcske, a Majos, az Őcsény és a Dunaföldvár előtt lettek aranyérmesek a kedvencek. A Pozsár István dirigálta együttes a záró meccsen 1200 néző előtt győzte le 1–0-ra a szomszédvári rivális őcsényieket, mégpedig a Szőcs Á. – Varga B. (Mészáros E.), Pusztai K., Gaál, Löfli, Péter B. (Kaszás), Berényi Sz., Gábor G., Juhász V. (Diriczi), Kiss B. (Pusztai L.), Kiss J. (Letenyei) összeállításban. 

Hat éven át, 2005 és 2011 között volt megye egyes csapatuk – Papp Gyula jóvoltából –, aztán jött három megye kettes és öt megye hármas szezon. Az utolsó, a 2018/2019-es nem ért véget, vagyis nem úgy ért véget, ahogy azt Decsen szerették volna...

Az elmúlt öt évben semmi, mígnem Vecsei Viktor, Gyuricza Zoltán és Nagy István gondolt egy merészet. A gondolatokat pedig tettek követték – nem úgy, mint két és fél éve, amikor az első gondolat még csak gondolat maradt –, s megalakult a Decsi Labdarúgás Sport Egyesület, vagyis a DLSE. Időközben Heimann Csaba is csatlakozott a trióhoz, s a srácok hatalmas lendülettel vetették bele magukat a munkába. Támogatókkal tárgyaltak, felvették a kapcsolatot a korábban a foci mellett dolgozó helyiekkel, a Bátaszék SE-vel, valamint a Szekszárdi UFC-vel. Beneveztek a vármegyei III. osztályú bajnokságba, úgyhogy ősszel biztosan lesznek majd futballmeccsek Decsen.

A polgármester is örül az új klubnak

Heberling Tibor polgármester azt mondta, nagyon örül neki, hogy valami ismét elindult a decsi fociban. Mint kihangsúlyozta, édesapja annak idején komoly támogatója volt a csapatnak, s amikor csak tehette ő is ott szurkolt a pálya mellett. A község első embere azt mondta, az idei költségvetésből már nem tudják támogatni az új egyesületet, de igyekszik szponzorokat megszólítani, s minden segítséget megadni ahhoz, hogy újra beindulhasson a futballélet Decsen. Mert a jó focira – mint az a múltban is bebizonyosodott – igenis szükség van. Ha pedig az eredmények is jönnek majd...

A körülmények valóban nem a legideálisabbak – most még. Amikor kedden délelőtt egy gyors „vizitre” átugtottunk, magunk is meggyőződhettünk róla, hogy mennyi mindent kell rendbe szedni. A centerpálya talaja finoman fogalmazva sem ideális, a közepén hosszában valaki szürkehomokot terített el, egy gyors boronálás, hengerlés, és sok-sok locsolás kell majd hozzá, hogy legalább játékra alkalmas legyen. Az öltöző belső ajtajaiból kitörték az üveget, a fal hosszában megrepedt – sok sikert és kitartást kívántunk mielőtt elköszöntünk.

Az új klub elnöke Heimann Csaba lett, az alelnöki tisztséget pedig Gyuricza Zoltán tölti be. Az edzői feladatokat Vecsei Viktor vállalta magára. Mint lapunk érdeklődésére elmondta, jelenleg még nem állt össze az új decsi klub kerete, de azon dolgoznak, hogy a lehető legtöbb helyi kötődésű futballistát haza tudják csábítani. Az edzéseket – miután rendbe szedték a sporttelepet – majd július harmincadikán tervezik elkezdeni. Vecsei Viktor leszögezte, hogy heti három edzést szeretne tartani a játékosainak, mert a céljuk így látatlanban sem lehet más, mint a dobogós helyek egyikének megszerzése! 

Egy év múlva pedig a megyei második osztály kihívásaira szeretnének készülni.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!