Labdarúgás

2024.08.23. 19:30

Az ország legkisebb létszámú bajnokságában indul útjára a labda

Az egész országban a legkisebb létszámú bajnokság lesz a Tolna vármegyei, amelynek új szezonjában mindössze hét csapat küzd a helyezésekért.

Teol.hu

Sosem indult még ilyen kevés csapattal a Tolna (vár)megyei I. osztályú focibajnokság, mint most – mindössze hét sportszervezet adta le nevezését a 2024/2025-ös idény küzdelmeire. Az országban Tolnában a legalacsonyabb az élvonal létszáma, még a második legrosszabb helyzetben lévő Baranyának is sikerült kilenc csapatot csatasorba állítani. Több vármegyében is tizenhat csapatos az elitliga (mint volt Tolnában is a fénykorban), s még Nógrádban is akadt tizenhárom olyan gárda, amelyik meg akarta méretni magát a legfelső osztályban.

A bonyhádiak bajnoki címet nyertek, aztán elmentek az NB III-ba
A bonyhádiak bajnoki címet nyertek, aztán elmentek az NB III-ba (Fotó: Máté Réka)

A tolnai mezőnyt öt stabil megye egyes gárda, egy újonc és egy feltörekvő alakulat alkotja. A Bátaszék SE, a Bölcskei SE, a Dombóvár FC, a Kakasd SE és a Tevel Medosz SE (amely legutóbb ugyan megye kettes volt, de negyven éve megye egyes) mellett a története első élvonalbeli szezonjára készülő Bonyhád-Börzsöny és az ifjakat csatasorba állító dunaföldvári Holler UNFC küdz meg hétről hétre a bajnoki pontokért. 

Ami az esélyeket illeti: a Bátaszék, a Bölcske és a Dombóvár a dobogóra hajt, hármójuk nagy csatájába szólhat bele a komolyan megerősödő Bonyhád-Börzsöny. A Kakasd, a Tevel és a Holler UNFC vélhetően a további helyeket osztja majd el egymás között – azt, hogy milyen sorrendben, lehetetlenség most megtippelni.

A dombóváriak több kulcsembert (Fila Géza, Borbély Ákos, Orsós Tamás) is elveszítettek, ugyanakkor megtartották az előző szezon legjobbját, a gólkirályt, Jenei Bálintot. A csapat edzője továbbra is Horváth Zoltán, így a szakmai munka folyamatos maradt. 

A bátaszékiek a börzsönyiek mellett jelentősen profitáltak a Bonyhád VLC NB III-ba lépéséből, hiszen Deli Dániel, Lizák Péter és Calka Norbert is hozzájuk igazolt, s maradt a liga egyik legjobb góllövője, Tóth Tamás is. Az új idényben is Buzás Attila dirigál. 

A bölcskeiek megtartották alapcsapatukat (Horváth Máté, Vámosi Adrián, Kósa Edmond és Miholics Milán ment), s melléjük fiatal, ambiciózus paksiakkal erősítettek (Heisler Bálint, Binder Zsombor, Perger Zsolt, Bognár Botond). A szakmai munkát továbbra is Nagy Lajos irányítja.

A börzsönyiek akár Bonyhád VLC néven is indulhatnának, hiszen Jerabek Jenő, Királyházi Bence, Sásdi Bence, Pap Roland, Máté Róbert és Schleinig Máté is az NB III-ba feljutott gárdától érkezett Maraszin Szilveszter csapatához. 

A kakasdiak edzőt cseréltek: Takács Norbert Tevelre tette át székhelyét, a zöldeknél most Bozsó Gábor a főnök. A kakasdi keretből távozott Gábor Gergő, Farkas András vagy Guzorán Péter, Márk Attila pedig hosszabb időre kidőlt. Kófiás Áron színt hozott a csapat futballjába és Kvanduk József is erősítést jelent. A teveliek szinte ugyanazzal a kerettel indulnak neki a szezonnak, amivel tavasszal a vármegyei II. osztályban is szerepeltek, nekik az egységben lesz majd az erejük. Az újonc Holler UNFC-ről keveset tudni, a korosztályos bajnokságokban jól teljesítő fiatal gárdának komoly kihívás lesz a felnőtt mezőny, de igyekeznek majd helytállni. 

A bajnokság augusztus 24-én kezdődik, és az őszi szezon november 24-én fejeződik be. A sorsolásért kattintson ide!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!