Konferencialiga

2024.08.20. 11:00

Zambiai és cseh válogatottal várja a Mlada Boleslav a Paksot

A cseh bajnokság legutóbbi ötödik helyezettjén át vezethet az atomvárosiak útja a Konferencialiga főtáblájára. A keret összértékét tekintve az FK Mlada Boleslav veri a Paksét, a párharc azonban a pályán dől el.

Berg Sándor

Egyetlen párharc választja el a Paksi FC-t attól, hogy története során először főtáblára jusson a nemzetközi kupasorozatban. Ehhez a cseh FK Mlada Boleslav együttesén kell túljutnia, ami nem ígérkezik lehetetlen feladatnak. A szerencse Bognár György csapata mellé állt, hiszen a sorsoláson a török Basaksehirt, a svéd Djurgardent, a belga Cercle Brugge-t vagy a hatszoros angol bajnok, Bajnokok Ligáját és Európa-ligát nyert Chelsea-t is kaphatta volna.

Két mérkőzésre van a Konferencialiga főtáblájától Böde Dániel és a Paks
Két mérkőzésre van a Konferencialiga főtáblájától Böde Dániel és a Paks
Fotó: Molnár Gyula

A 46 ezer lakosú észak-csehországi város klubja sorozatban huszonegyedik szezonját kezdte meg hazája első osztályában, a legjobb helyezését a 2006/2007-es szezonban érte el, akkor ezüstérmes lett, emellett kétszer a hazai kupát is megnyerte (2011, 2016). A Mlada Boleslav a 44 esztendős David Holoubek irányításával az előző idényben ötödik helyen végzett a Fortuna Ligában, és öt év elteltével ismét kilépett a nemzetközi színtérre, ahol a Konferencialiga második körében a litván Transinvest együttesét búcsúztatta kettős győzelemmel (2–0, 1–0), majd a hazai 1–1 után idegenben 4–2-re győzte le az izraeli Hapoel Beer Shevát.

Az idei bajnoki szezonban ötven százalékos a csapat mérlege, hazai pályán mindkét mérkőzését megnyerte (7–0-s gólaránnyal), ellenben mindkét idegenbeli találkozóját elveszítette. Keretében ott van a zambiai nemzeti csapatban 35-ször pályára lépő védekező középpályás, Benson Sakala, az egyszeres cseh válogatott Vasil Kusej, valamint több korosztályos válogatott játékos is, például a belső védő Patrik Vydra, aki 21 éves kora ellenére kétszeres bajnoknak és kupagyőztesnek mondhatja magát a Sparta Prahával, amely erre a szezonra kölcsönadta őt a Mlada Boleslavnak.

Vasil Kusej már hét kanadai pontnál jár a szezonban
Vasil Kusej már hét kanadai pontnál jár a szezonban
Forrás: FK Mlada Boleslav

Értékesebb a cseh keret a Paksénál

A mértékadó Transfermarkt 9,78 millió euróra becsüli a cseh klub játékoskeretének értékét. A legértékesebb labdarúgó az idei szezonban már négy gólnál és három aszisztnál járó Vasil Kusej a maga 1,8 milliós árával, a balszélsőt Patrik Vydra követi 700 ezer euróval. A Paksi FC-é ettől valamivel elmarad, a 8,68 millióból a legnagyobb részt Vécsei Bálint teszi ki, a válogatott középpályás árát 750 ezer euróra taksálja a portál.

A párharc első mérkőzését csütörtökön 18 órakor játsszák az ötezer néző befogadására képes Lokotrans Arénában, a visszavágóra augusztus 29-én kerül sor a Fehérvári úti stadionban (19 óra). Az idegenbeli találkozóra itt lehet jegyet vásárolni. Hogy mekkora téttel bír ez a két mérkőzés, jól mutatja, hogy a Paks elhalasztotta a két összecsapás közötti, MTK elleni hétvégi bajnoki mérkőzését. A találkozót december 4-én pótolják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!