Labdarúgás

2024.08.23. 13:24

Horvát sztáredző kezei alatt dolgozhat az araboknál Szappanos Péter

A Slaven Bilic által irányított al-Fateh együtteséhez szerződött a Paksi FC kapusa. Az egyszeres magyar válogatott Szappanos Péter akár már ma este bemutatkozhat új együttesében.

Berg Sándor

A közel egymillió lakosú Al-Mubarraz város futballcsapata nem tartozik a nagy klubok közé Szaúd-Arábiában, az egyszeres bajnok (2012/2013) és kupagyőztes (2013/2014) az előző idényben a hetedik helyen végzett a tizennyolc csapatos bajnokságban. Olyan együttesek társaságában tette mindezt, mint a Cristiano Ronaldót foglalkoztató al-Nasszr, a Riyad Mahrez fémjelezte al-Ahli vagy az al-Shabab, ahol Ivan Rakitic is futballozik, illetve a Szergej Milinkovics-Szaviccsal bajnoki címet szerző al-Hilal. Ebben a ligába igazolt most Szappanos Péter.

Szappanos Péter Szaúd-Arábiában folytatja
Szappanos Péter Szaúd-Arábiában folytatja
Fotó: Molnár Gyula

Az al-Fateh-ben ekkora nevek nincsenek, de a belga nemzeti csapattal a 2021-es Európa-bajnokságon szereplő Jason Denayer, az algériai válogatott Sofiane Bendebka, az örmény címes mezt 18-szor magára öltő Lucas Zelarayán vagy a marokkói Mourad Batna neve jól cseng hazájukban. A 14,24 millió euróra becsült játékoskeret legértékesebb tagja a 35-szörös Zöld-foki szigeteki válogatott Djaniny, a 33 éves támadót 3,2 millió euróra becsüli a mértékadó Transfermarkt.

Negyven mérkőzés paksi mezben
Szappanos Péter tavaly nyáron az NB I-ből kiesett Budapest Honvédtól érkezett Paksra, és az elmúlt egy évet igazán ihletett formában védte végig. Megannyi sikerhez tette hozzá a magáét nagy védéseivel, káprázatos bravúrjaival. A 33 éves kapus kerek negyven találkozón húzta magára az atomvárosiak szerelését, és tizennégy mérkőzésen nem kapott gólt. A zöld-fehérektől, akikhez 2026 nyaráig kötötte szerződése, Magyar Kupa-győztesként és bajnoki ezüstérmesként távozott. Az átigazolási díjat nem közölte a paksi klub.

A legnagyobb név kétség kívül a vezetőedzőé, Slaven Bilicé. Az 56 éves horvát szakember játékosként világbajnoki bronzérmet szerzett, szövetségi kapitányként pedig két Európa-bajnokságra és egy vb-re juttatta ki hazája válogatottját. Klubcsapatként irányította többek között a Lokomotív Moszkvát, a Besiktast és a West Hamet, a szaúdi csapat irányítását tavaly nyáron vette át.

Kapus poszton ugyanakkor bajba került az al-Fateh, miután a svéd Jacob Rinne két hete hazaigazolt a Djurgardenhez. Szappanos Péterrel megbízható kapust szerződtettek, aki ebben a szezonban nyolc tétmérkőzésen védett, ebből négyen gólt sem kapott.

Az egyszeres válogatott kapus új csapata ma este 20 órakor az újonc al-Qadisiya otthonában lép pályára, a Paksi FC korábbi játékosa, aki már a meccskeretben sem volt a cseh Mladá Boleslav elleni Konferencialiga-mérkőzésen, akár már ezen a találkozón bemutatkozhat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!