Vármegyei foci

2024.08.21. 08:35

Újjáéledt és eltűnő települések a vármegyei futballban

Négy település tér vissza a Tolna vármegyei labdarúgásba, ezzel nem szakad meg egy több éve tartó pozitív sorozat. Van viszont olyan klub, amely az idei szezonban már nem indul el.

Berg Sándor

Arról korábban beszámoltunk, hogy öt év után ismét lesz futball Decsen az újjáalakult DLSE-nek köszönhetően. A sárközi település labdarúgópályáján legutóbb a 2018/2019-es szezonban játszottak mérkőzést, azt a szezont azonban nem tudta befejezni a csapat. Az új idénynek új névvel és nagy reményekkel vágnak neki, ahogy teszi ezt további három klub.

A Gyönki SE a decsiekhez hasonló cipőben járt: a 2010/2011-es szezonban még dobogón végzett a másodosztályban, hét évvel később már mínusz három ponttal lett utolsó a ligában, a 2021/2022-est idényt pedig már be sem tudta fejezni a harmadik vonalban. Két év szünet után nevezett ismét az egyesület a pontvadászatra, bízva abban, hogy egy jó közösséget alkotva újjá tudják éleszteni a labdarúgást a városban.

Szintén régi-új klub lesz a vármegyei futballban az NB III-as Majosi SE második csapata (a völgységiek öt év után indítanak tartalékcsapatot), de annak mondható a Tolna VFC-Bogyiszló együttese is. A tolnaiak az előző kiírásban két csapattal neveztek, az első számú gárda megnyerte a másodosztályt, a kettes számú pedig Bogyiszlón játszotta hazai meccseiket a legalacsonyabb vonalban. Idén viszont külön együttest nem indít a VFC, az otthoni bajnokikat Tolnán játssza a harmadosztályú csapat.

Új csapat lesz ugyanakkor a dunaföldvári Holler UNFC, amely utánpótláskorú játékosokkal próbálja felvenni a versenyt a megye egyes csapatokkal.

Nem szakadtak meg a sorozatok

A 2024/2025-ös lesz zsinórban a hatodik szezon, amikor egy település visszakapcsolódik a vármegyei labdarúgásba. Az előző idényben ez a Tolnanémedi volt, ahol négy esztendő után játszottak ismét focimeccset. Két éve az NB III-ból kiesett Gerjen, még korábban a kölesdi Zönge SE, azt megelőzően – több, mint négy évtized szünet után – a Felsőnána, a Tengelic, a Nak, a Dombóvár (a DLK-val) és a Dunaszentgyörgy volt ilyen település.

Egy másik sorozat is van, ami folytatódik az új idénnyel. Az már egyáltalán nem pozitívum, hogy van olyan klub, amely az előző szezonban még elindult, idén viszont nem tudta benevezni csapatát. Az említett Tolna mellett ilyen település Izmény, Felsőnána és Simontornya.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!