Kosárlabda

2024.09.09. 16:48

Sió Kupa: Remek főpróba lesz a brnóiak elleni El-selejtezőre (videó)

Négy nemzetközi kupában szereplő együttes mérkőzik meg a kedden kezdődő felkészülési tornán. Az idei Sió Kupa az 55. lesz a sorban, a Tarr KSC Szekszárd a tizenegyedik sikere megszerzéséért száll harcba.

Rónai Gábor

Szabó Gergő ügyvezető elnök (balról), Magyar Bianka vezetőedző és Mányoky Réka

Fotó: Denes Martonfai

Új időszámítás kezdődött el idén nyáron a szekszárdi kosárlabdázásban, mondta Szabó Noémi a Sió Kupa felvezetéseként hétfő délben megtartott sajtótájékoztatón. Nyolc és félév után az előző szezont követően távozott a klubtól Djokics Zseljko, utódja Magyar Bianka lett. A fiatal szakemberrel már három felkészülési mérkőzésen van túl a szekszárdi kosárcsapat, amely az NB I-ben újonc Dávid Kornél KA ellen Székesfehérváron nyert 88–65-re, a BKK Prima Natura Szigetszetmiklóst pedig hazai pályán múlta felül 105–50-re. Az előző héten Olaszországban jártak Theodoreán Alexandráék, akik az euroligás szereplésre készülő Famila Schióval játszottak felkészülési mérkőzést és maradtak alul 92–60-ra.

Dr. Sólyom Bódog örökös tiszteletbeli elnök, Szabó Noémi, Szabó Gergő, Magyar Bianka és Mányoky Réka a Sió Kupa előtti, hagyományos felvezető sajtótájékoztatón.
Dr. Sólyom Bódog örökös tiszteletbeli elnök, Szabó Noémi, Szabó Gergő, Magyar Bianka és Mányoky Réka a Sió Kupa előtti, hagyományos felvezető sajtótájékoztatón.
Fotó: Denes Martonfai

Magyar Bianka az mondta, szükségük van az ilyen jó csapatok elleni mérkőzésekre, mert ezeken a találkozókon jönnek ki azok a hibák, amiket aztán a tétmérkőzésekig ki tudnak javítani. 

Szabó Noémi hozzátette, idén rendhagyó módon hétköznap rendezik meg a Sió Kupát, ennek pedig az az oka, hogy jövő szerdán már Brnóban vív Euroliga-selejtezőt a Tarr KSC a Zabiny Brnóval (a párharc visszavágóját szeptember 25-én játsszák a szekszárdi csarnokban). 

Az ősz egyik legfontosabb meccsére egy erős tornán melegíthet a KSC, a Sió Kupán részt vevő négy csapat mindegyike nemzetközi kupaszereplő. A Serco Uni Győr az Euroliga főtábláján lesz érdekelt, a Tarr KSC Szekszárd és a román CSM Constanta az Euroliga, a TFSE-MTK az Európa Kupa selejtezőjében méreti meg magát.

Az örökranglista élén a KSC

A szekszárdiak eddig tíz alkalommal nyerték meg a Sió Kupát, amivel az örökranglista élén állnak, megelőzve a hatszor nyertes DVTK-t és az öt elsőséggel büszkélkedő, egykori BSE-t. A mostani résztvevők közül a Serco UNI Győr 2022-ben, a TFSE pedig 1971-ben végzett az első helyen. 

Szabó Gergő ügyvezető elnök az edzőcsere kapcsán úgy fogalmazott: Magyar Biankát azt követően kereste meg, miután Djokics Zseljko bejelentette, hogy távozik. Mint mondta, gyorsan meg is állapodtak, így a következő két szezonban a fiatal edzőnő irányítja majd a Tarr KSC-t. Hozzátette, a magyar magot sikerült együtt tartaniuk (csak Miklós Melinda távozott), még az előző szezon közben állapodtak meg az olimpiát megjárt ausztrál Marena Whittle-lel, az amerikai Kathryn Westbeld pedig visszajött. A két új légiósuk a finn Sara Bejedi és a svéd Precious Johson egyaránt beleillik szakmai elképzeléseikbe. 
Mint kiemelte, igazából a Sió Kupa fog reális képet adni arról, hogy hol is tartanak a csapatépítésben, az Euroliga-selejtező kapcsán pedig az mondta, nem várhatja el, hogy feljussanak a főtáblájára, de mindent megtesznek érte. 

Magyar Bianka – akivel hírportálunkon egy hete már közöltünk egy hosszabb interjút – az mondta, örül neki, hogy egy ilyen komoly célokért harcoló klubban dolgozhat, s egy jó szellemiségű, sportszerű, szimpatikus csapatot ígért a szurkolóknak. 

A Sió Kupa jó lehetőség

A negyedik szezonját kezdő Mányoky Réka azt mondta, másfajta kosárlabdát fognak játszani, mint eddig, egy lendületes, sokat futó, küzdős fiatal csapat lesz a KSC, már a Sió Kupán is, amely jó lehetőség, hogy tovább erősödjenek. Úgy fogalmazott, hogy egy nehezebb életszakaszon megy át mostanában, de reméli, hogy a következő idényben ki tud teljesedni, és olyan teljesítményt tud nyújtani, amivel segíteni tudja csapatát a minél jobb eredmény elérésében.

A szekszárdiakhoz kapcsolódó hír, hogy Krnjics Szárá nem megfelelő állapotban érkezett meg Szekszárdra, az MR-vizsgálat pedig kimutatta, hogy nem egészséges a háta. A jövőjéről a napokban dönt a klubvezetés. 

55. Sió Kupa női felkészülési torna. Kedd: TFSE-MTK–Serco UNI Győr 16 óra, Tarr KSC Szekszárd–CSM Constanta (román) 18.30 óra. Szerda: helyosztó a 3. helyért, 16 óra, döntő 18.30 óra. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!