3D íjászat

2 órája

Szenzációs világbajnoki győzelem Moosburgban

Krizsán Barbara még csak 17 éves, de már világbajnoki címet hozott el az ifjúsági 3D íjász világbajnokságon, az osztrák Moosburgban. A fiatal Tolna vármegyei tehetség, akit édesapja már nyolcéves korában bevezette az íjászat világába, most csúcsot döntött junior kategóriában – még betegség ellenére is.

Balogh Éva

Szeptember 2-7. között rendezték meg Ausztriában, Moosburgban a HDHIAA 3D íjász világbajnokságot, amelyen 20 különböző országból 878 versenyző indult. A hazai versenyzők után a magyar delegáció volt a legnépesebb 137 fővel. 

3d íjászat
Krizsán Barbara a dobogó legfelső fokán Moosburgban a 3D íjász világbajnokságon
Fotó: Facebook/Krizsán Szabolcs

Kihívások és küzdelmek az erdei terepen

A 3D íjász világbajnokságon Moosburgban erdei terepen, 3D-s műanyag állatokra lőttek – felfelé, lefelé, árokba be és onnan ki. A háromnapos verseny során a résztvevőknek öt különböző pályán, 28 célpont legyőzésével kellett megküzdeniük, mindemellett az időjárás szeszélyei sem kímélték őket: egyik nap szakadt az eső, másik nap hőség tombolt. Krizsán Barbara erről mesélt humorral fűszerezett hangvétellel: Az első hetet ki kellett hagynom az iskolából, ami 11. osztályosként azért egy kényszerpihenőnek megfelel, de ilyen teljesítés után a tanárok is elnézték a kisebb lemaradást. 

Az ifjúsági kategóriában a versenyzők 27 méterig mérhetik fel a távot, majd egyetlen pontot kell megtalálniuk a céllövéshez. – Egy pont, egy állat, egy íj – és koncentráció, amit édesapámtól megtanultam, amikor elkezdtem az íjászatot nyolcévesen – mondta Barbara, aki jókedvűen mesélt eddigi útjáról a sportban.

Betegségen át a győzelemig a 3D íjász világbajnokságon

A versenynapokat egy nyitóünnepség előzte meg, amin a fiatal íjász nem tudott részt venni: sikeresen lebetegedtem a verseny előtt. Volt is rajtam nyomás, tényleg éreztem, hogy mindent bele kell adnom. 

Barbara részletesen beszámolt a verseny kihívásairól: az első napra sikerült összeszedni magam, bár nem voltam teljesen jól, még mindig gyenge voltam a betegség miatt. Az első pályán azonban 272 pontot értem el a lehetséges 280-ból, ami hatalmas megkönnyebbülés volt számomra, és megerősített abban, hogy képes vagyok helytállni. A második napon Barbara még ennél is jobb teljesítményt nyújtott: az időjárás nem segített minket, de sikerült egyéni csúcsot döntenem, 283 pontot lőttem. Ez az eredmény különösen fontos volt számomra, mert így éreztem, hogy valóban a legjobb formámat tudtam hozni.”

Krizsán Barbara
„Minden akadály egy lehetőség, hogy még jobbá váljak.” 
Fotó: Facebook/Krizsán Szabolcs

A verseny harmadik napján nem volt minden zökkenőmentes. – Az időjárás hirtelen megváltozott, a verseny közepén leszakadt az ég, és a pálya egy része sárban úszott. Ez különösen nehézzé tette a célzást, mert az irányzékot is folyamatosan tisztítani kellett. Mégis sikerült stabilan teljesítenem, és bár a pontszámom alacsonyabb volt, így is meg tudtam őrizni az előnyömet – mesélte az világbajnok.

Barbara azt is elmondta, hogyan készült a versenyre az elmúlt hónapokban: hetente ötször jártam edzésre, és minden alkalommal két-három órát töltöttem a pályán. A legnagyobb kihívást a hosszú távú koncentráció jelentette, hiszen a 3D íjászatban nemcsak az ügyesség, hanem a mentális felkészültség is döntő tényező. Sok időt fordítottunk a távbecslés gyakorlására, hiszen a 3D versenyeken nincs előre megadott táv, nekünk kell pontosan felmérni a távolságot, mielőtt lövünk.

A versenyre való felkészülés során Barbara számos kisebb versenyen is részt vett, hogy formában maradjon. – Az országos bajnokságok és a GP-k nagyszerű alkalmak voltak arra, hogy felkészüljek a világbajnokságra. Ezek a versenyek segítettek abban, hogy megtanuljam kezelni a versenyhelyzetekkel járó stresszt és nyomást – mondta.

Külön kiemelte a családja támogatását is: édesapám nélkül nem tartanék itt. Ő volt az, aki először kezembe adta az íjat, és azóta is mindig mellettem áll, legyen szó edzésekről vagy versenyekről. Nagyon sokat jelentett, hogy a világbajnokságon is ott volt, és segített lelkileg is felkészülni, amikor lebetegedtem.

Magyarország a dobogón

A magyar íjászok összességében is kiválóan szerepeltek Moosburgban: 24 magyar íjász állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, és 53 éremmel Magyarország lett a világbajnokság legeredményesebb nemzete. A versenyen elért eredmények nemcsak a versenyzők számára, hanem a magyar íjász közösség egészének nagy elismerést jelentettek. A hazai íjászok lelkesedése és kitartása példaértékű volt, különösen a kedvezőtlen időjárási körülmények közepette. – Az ilyen kihívások igazán próbára tesznek, de ez az, amiért szeretem az íjászatot. Minden akadály egy lehetőség, hogy még jobbá váljak – tette hozzá Barbi.

Barbara felnőtt céljai is jól körülhatároltak: jövőre a piros karóval induló felnőtt kategóriában akarja próbára tenni magát, sőt, édesapjával valódi családi versengésre készül. lesz ott piros karó, csigás íj, és valószínűleg sok barátságos csipkelődés.

– Ezt senki nem veheti el tőlem – állította az ifjúsági világbajnok, aki biztos benne, hogy az íjászat továbbra is végigkíséri majd az életét. Gratulálunk Barbarának az elképesztő teljesítményhez, és bízunk benne, hogy még sok sikerről hallunk majd felőle a jövőben. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában