Közélet

2013.01.17. 17:38

Akár életük végéig is dolgozhatnak az orvosok, ha akarnak

Az önkormányzatok által fenntartott intézményekben, így például az egészségügyi alapellátásban vagy az önkormányzati járóbeteg-szakellátó intézményekben dolgozókat nem érinti a kötelező nyugdíjazás rendszere.

TEOL/I.I.

Kérdésünkre dr. Németh Lídia megyei tiszti főorvos azt válaszolta, hogy Tolna megyében 11 háziorvos dolgozik közalkalmazottként. A megyében összesen 163 alapellátási praxis van, ebből a betöltetlen háziorvosi állások száma 15, az ő feladataikat helyettesítéssel oldják meg. A vállalkozás által ellátott praxisok száma 137. Ezen belül a Szekszárdi járási intézet illetékességi területén 41 felnőtt, 14 vegyes és 20 gyermek háziorvosi praxis van, a dombóvári intézetén 23-21-10, a paksi intézetén 17-8-9 az arány.

Mint dr. Papp Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara területi szervezetének titkára elmondta, a szekszárdi felnőtt háziorvosoknak mintegy 60 százaléka nyugdíjas lehet. Országosan – a gyermekorvosokat is beleértve – minden második-harmadik háziorvos már betöltötte a nyugdíj-korhatárt, sokan közel állnak hozzá. Ennél valószínűleg a megyei átlag sem jobb.

Köztudott, hogy nagyon nehéz betölteni a megüresedő háziorvosi és gyermekorvosi praxisokat. Erre az a magyarázat, hogy a háziorvosok közfinanszírozást kapnak ugyan, de az adózásban úgy tekintenek rájuk, mint vállalkozóra. Nem kapják meg a közalkalmazotti kedvezményeket, nincs szabadság, iparűzési adót is fizetnek.

Ráadásul még nem is biztos a vállalkozásuk, mert az önkormányzat a szerződést bármikor felbonthatja, ekkor az ÁNTSZ megvonja  a működési engedélyüket, s az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem finanszíroz tovább. Ha az orvos nem tudja eladni a leamortizált praxisát, akkor az hat hónap után visszaszáll az önkormányzatra. – Ki az a fiatal orvos, aki ezeket a feltételeket és a kezdéshez szükséges hitel felvételét – bármennyire is szereti a szakmáját – vállalni tudja? – tette fel a kérdést dr. Papp Zoltán.  

A kettős javadalmazás tilalma azonban a közalkalmazott háziorvosokra is érvényes, erősítette meg dr. Göttlinger István, a megyeszékhely aljegyzője, hiszen ez az közszférára vonatkozó általános jogszabály. Olyannyira így van, hogy a politikai vezetőkre sem vonatkozik a kötelező nyugdíjba vonulás, de a kettős finanszírozás, vagyis a nyugdíj és a munkabér együtt fizetésének tilalma rájuk is érvényes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!