Közélet

2012.08.13. 15:26

Ezeregyszáz egészségügyi dolgozó kapott béremelést

A Balassa János megyei kórház több mint ezeregyszáz alkalmazottja részesült béremelésben az Országgyűlés döntése alapján.

TEOL

A január 1-től visszamenőlegesen járó béremelés a megyei kórházban 140 orvost érintett, ők átlagosan havi bruttó 56 ezer forinttal többet kaptak. A szakdolgozók (szakápoló, műtős, betegvezető) összesen 875-en átlagosan havi bruttó 12 200 forint, míg az egyéb felsőfokú végzettségűek (biológus, vegyész, pszichológus) összesen 12-en, átlagosan havi bruttó 9000 forint béremeléseben részesültek január 1-től visszamenőleg.

Mint azt dr. Németh Csaba, a megyei kórház orvos-igazgatója elmondta, az egyes kategóriákban jelentős eltérések lehetnek az egyes emberek béremelésében. Az orvosok tekintetében például a jogszabály szerint 68 820 forint járt azoknak, akiknek a havi rendszeres bruttó bére nem érte el a 350 ezer forintot. Akiknek ennél több, ott sávosan csökkent a béremelés mértéke.

A megyei kórház 56 ezer forintot átlagos orvosi emeléséből látható, hogy kevéssé van alatta a maximális tételnek, tehát a béremelésben részesülő orvosoknak csak kis hányada keresett burttó 350 ezer forint fölött. A kórháznak természetesen nemcsak 140 orvosa van, hanem közel százzal több, de az emelés csak az alkalmazottakra vonatkozott, a szerződéssel dolgozókra nem.

A szakdolgozók átlagos béremelése kevésnek látszik az orvosokéhoz képest, de itt figyelembe kell venni, hogy hatszor annyian részesültek emelésben, mint az orvosok, és nagyobb volt a szórás is, a 2500 forinttól a 25 ezer forintig. Itt a közalkalmazotti bértábla szerint történt az emelés.

Az Országgyűlés júniusban fogadta el az egészségügyi dolgozók béremelésével kapcsolatos törvényt. Országos szinten 86 ezer fő, közöttük 67 978 a betegellátásban közvetlenül résztvevő szakdolgozó és egyéb egészségügyben dolgozó részesült béremelésben. A pénzt január 1-ig visszamenőlegesen egy összegben fizették ki a számukra.

Az emelés azokra az egészségügyi dolgozókra vonatkozott, akik 2012. január 1. és 2012 július 1. közötti időpontban munkaviszonyban álltak, és annak a munkáltatónak kellett kifizetnie, ahol az egészségügyi dolgozó július 1-jén alkalmazásban áll.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!