Közélet

2012.05.12. 10:25

Keményen dolgoznak egy szent ügyért - fotók

Május 12-e az ápolók nemzetközi napja. A jeles dátum Florence Nightingale születéséhez kapcsolódik. A brit hölgy a modern ápolás alapjait dolgozta ki, és egész életét arra tette fel, hogy eme hivatás méltó helyet kapjon a társadalomban. A Tolna Megyei Balassa János Kórház szakterületen dolgozó munkatársait pénteken köszöntötte az intézmény vezetése.

Vizin B.

A szekszárdi vármegyeháza dísztermében tartott eseményen kiemelték példaértékű szerepvállalásukat, kitartásukat, többen pedig díjakat is átvehettek. A programot a Szent László Szakközépiskola tehetséges fiataljainak műsora színesítette. Az ünnepséget több témát érintő szakmai konferencia zárta.

– Az ápolók nemzetközi napja jó alkalmat teremt arra, hogy felhívjuk a világ, és a környezetünkben élők figyelmét: ha embert próbáló körülmények között is, de elhivatottan dolgozunk azért, amire felesküdtünk, vagyis a betegek ápolására, gondozására – emelte ki beszédében Gliedné Tillmann Erzsébet.

A Tolna Megyei Balassa János Kórház ápolási igazgatója arra is kitért, hogy a szakma alacsony preztizse, a hektikus munkarend, és a nehézkes megélhetés miatt sajnos egyre kevesebb fiatal teszi le voksát ezen hivatás mellé.

Meggyőződése, hogy az ápolók és a szakdolgozók meghatározó erői az egészségügynek, amelynek előtérbe helyezése a társadalmi megítélésükre is jótékony hatással van.

– Az én tisztem ma köszöntőt mondani, nem ünnepi beszédet. Előbbinek pedig az a legfőbb ismérve, hogy rövid – tette hozzá humorosan dr. Muth Lajos. Az intézet főigazgatója betartotta ígéretét, azonban szívhez szóló, munkatársait méltató szavai így is sokaknak könnyeket csalt a szemébe.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Köszöntötték az ápolókat, szakdolgozókat Fotó: Kiss Albert
[/caption]
Elismerően nyilatkozott minden dolgozóról, akik mint fogalmazott, a nehézségek és a csábítás ellenére is a hazai egészségügyet szolgálják. A gyógyítás és az ápolás szent ügy, és egyik sincsen meg a másik nélkül – vélekedett a főigazgató.

Dr. Vastag Oszkár, a megyei kórház szemészeti osztályának vezető főorvosa és Révészi Andrea, a Magyar Ápolási Egyesület Tolna megyei szervezetének elnöke is a területen dolgozók kiemelkedő helytállására világított rá. A beszédek után több elismerést is átadtak.

Példaértékű tevékenységéért főigazgatói dicséretben részesült Galambos Csilla, Kutasi Ildikó, Molnár Istvánné, Nyíregyházi Lászlóné, Pacskó Dezsőné, valamint Véner Anna. A Magyar Ápolási Egyesület díszoklevelét Mikócziné Paróczai Jolán, Mohai Jánosné, és Kővári Gábor kapta. Az év szakdolgozója pedig Szabó Veronika lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!