Közélet

2011.03.22. 19:24

Lekerülhet a lakat a bezárt iskolákról

Összesen 300 millió forint keretösszeg felhasználását biztosítja a Kisiskolák újraindítása elnevezésű pályázat. A kezdeményezés dr. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára nevéhez fűződik.

TEOL/Sz.Á.

A pályázati pénzből Tolna megye is részesülhet. A részletekről kedden Szekszárdon tartott sajtótájékoztatót Tóth Ferenc kormánymegbízott. Mint mondta, megvan a lehetősége, hogy a megyében bezárt kisiskolákról is lekerüljön a lakat. Szűkebb pátriánkban 40 településen semmilyen oktatás nem létezik.

A célkitűzés az, hogy a háromezres, vagy az alatti lélekszámú településeken, ahol az általános iskola megszűnt, a szülők írásos beleegyezése alapján újra működésbe álljon, valamint a tanulók számára helyben legyen biztosított az oktatás.

A pályázaton azon települési önkormányzatok, intézményi társulás esetén a társulás székhelye szerinti önkormányzatok, többcélú kistérségi társulások vehetnek részt, amelyek vállalják, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő iskolaépületekben a 2011/2012-es tanévtől ismételten megszervezik a nappali rendszerű iskolai oktatást legfeljebb 1-4. évfolyamon, vagy önálló 8 évfolyamos iskolaként.

Az elnyerhető támogatás összege pályázónként összesen 30 millió forint lehet. Ennek feltétele, hogy a pályázó biztosítsa a jogszabályok által a közoktatási intézményekre meghatározott minimális személyi és tárgyi feltételeket. A támogatás vissza nem térítendő támogatás, azonban egy már megkezdett támogatáshoz nem használható fel, és más hazai vagy uniós pályázatból kapott támogatással nem vonható össze.

Viszont a pénz felhasználható iskolaépület felújítására, a működtetés személyi feltételeinek biztosítására, valamint taneszközök beszerzésére. A határidő ez év április 18. napja, a jelentkezést a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz kell benyújtani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!