Kultúra

2014.09.24. 10:37

Lozsányi Tamás: élete része az orgona

A megyeszékhelyen, az Agóra Művészetek Házában adott koncertet kedden este Lozsányi Tamás. A szekszárdi orgonaművész legfőbb célja a komolyzene értékeinek közvetítése.

Venter Marianna

Lozsányi Tamás állandó közreműködője Szekszárdon a Művészetek Házában és a város templomaiban rendezett koncerteknek. Rendszeresen hangversenyezik, játszott hazai és külföldi templomokban, önálló hangversenyt adott többek között a fővárosban a Mátyás-templomban, több alkalommal a Szent István bazilikában és a budapesti belvárosi templomban, valamint a csíksomlyói kegytemplomban, de részt vett svájci orgonaversenyen is. Gyakran szerepel zongoraszólistaként, valamint szólisták és kórusok kísérőjeként is. Emellett közreműködött már irodalmi felolvasó esteken és a Német Színházban is folyamatosan fellép. A komolyzene népszerűsítéséért, hazai és külföldi koncertjeiért 2004-ben megkapta "A Tolna megyei művészetért" kitüntetést.

– A nővérem zongorázni tanult, és egyértelmű volt, hogy én is zeneiskolás leszek. Engem azonban elvarázsolt az orgona hangja, amelyet vasárnaponként a templomban hallottam, és tudtam, hogy én ezen a hangszeren akarok játszani – válaszolta a művész arra a kérdésre, hogy miért éppen az orgonára esett a választása a hangszerek közül. Mint elmondta, az orgona az egyik legrégibb hangszer. Az első, valóban annak nevezhető hangszer az ókori víziorgona, a hidraulisz volt. Az orgonát a IX. században kezdték az egyházi zene céljaira használni, a X. században készültek az első nagyobb, szekrény alakú hangszerek. A pedálsort a XIV. századtól alkalmazták, a pneumatikus traktúra a XIX. század elején, az elektromos a század végén terjedt el. Ezek a technikai megoldások lehetővé tették hatalmas méretű orgonák építését, melyeket a zene romantikus korszaka igényelt. Az orgona ma is jellemzően templomi hangszer, a kántorok fő munkaeszköze.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Lozsányi Tamás koncertjén közreműködött a fia, Soma is, aki végzős a zeneművészeti egyetemen (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Nem véletlen, hogy az orgonista, akinek játéka megfogta az ifú Lozsányi Tamást, a jövendő művészt, Csukor Árpád volt, aki 1967-től több mint negyedszázadon át volt a bátaszéki templom kántora. Lozsányi Tamás előbb maga is zongorázni kezdett, de aztán Csukor Árpád irányításával megkezdte orgona tanulmányait. Mint mondja, az összes hangszer közül az orgona és a zongora képes arra, hogy a teljes zenekari hangzást megjelenítse. Ami a hangszer szépsége és egyedisége, egyben a nehézsége is, hiszen az előadó egyetlen emberként felel az egész „zenekarért”, azaz minden szólamért.

Lozsányi Tamás számára a zene a mindennapok elengedhetetlen része, több, mint hivatás. Küldetésének tekinti a komolyzene értékeinek továbbvitelét. Ezt mind tanítványai, mind családja révén megteszi, Soma fia egyben tanítványa is volt, ma pedig már sokszor együtt dolgoznak, tovább erősítve a családi hagyományt. A Lozsányi família minden tagjának megvan a zenei elhivatottsága. A legfiatalabb, a hét esztendős Julianna, aki édesapja koncertjén egy meglepetés-produkcióval rukkolt elő, immár második évét végzi a zeneiskolában, zongora szakon.

A mai világban nem csak közvetíteni kell a klasszikus zenét, az igényt is meg kell teremteni hozzá. Ahol nincs ennek családi hagyománya, ott a gyerekek, fiatalok gyakorlatilag nem is hallanak komoly zenét, mert a médiában csak elvétve akad ilyen produkció. Ezért lehet, hogy néha összetévesztik az igény hiányát az információ hiányával. Az olyan formátumú egyéniségek, tanárok és előadók, mint Lozsányi Tamás, ezt az értékes zenei örökséget igyekeznek minél szélesebb körben megismertetni, és magas színvonalú előadásaikkal megszerettetni a közönséggel.

Névjegy

Lozsányi Tamás 1965-ben született Szekszárdon. Általános iskolai tanulmányait Bátaszéken végezte, majd a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában érettségizett. Ezt követően elvégezte orgona szakon a Liszt Ferenc Zeneakadémiát (ma Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem) 1989-ben, majd ugyanitt zongora szakon is diplomát szerzett 2009-ben.

1989-től a szekszárdi Liszt Ferenc Zeneiskola tanára.

Házas, felesége szintén zenetanár. Két gyermekük van. Soma végzős a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona szakán, Julianna általános iskolás.

Szabad idejében szívesen kerékpározik és motorozik.

1989-től a szekszárdi Liszt Ferenc Zeneiskola tanára.

Házas, felesége szintén zenetanár. Két gyermekük van. Soma végzős a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona szakán, Julianna általános iskolás.

Szabad idejében szívesen kerékpározik és motorozik. Lozsányi Tamás koncertjén közreműködött a fia, Soma is, aki végzős a zeneművészeti egyetemen (Fotó: Mártonfai Dénes) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!