Ország-világ

2004.12.21. 13:44

Polt Péter vadásztrófeája

A legfőbb ügyész bemutatta a sajtó képviselőinek azt a vadásztrófeát, amely miatt az Országgyűlés mentelmi és összeférhetetlenségi bizottságának elnöke vagyonnyilatkozati eljárást indított vele szemben; Polt Péter közölte, a trófea értéke nem éri el a jogszabályban rögzített bejelentési határt.

BAMA

A nagy sajtóérdeklődés mellett, a Legfőbb Ügyészség épületében tartott demonstráción Polt Péter nyilvánosan lemérette az  általa "állományszabályozó vadászaton", vendégként Somogy megyében  elejtett "rossz vérvonalú" selejtbika mintegy 6 kilogrammos  villásagancsát, melynek értéke, a vadászati védegylet elnökének  adatait figyelembe véve, legfeljebb 30 ezer forint lehet. 

Polt Péter az általa többször "szomorú bohózatba" illőnek  nevezett, mint mondta, kényszerűségből tartott bemutatón közölte: az  úgynevezett koponyás gímszarvas agancs értékhatára messze nem éri el  a vagyonnyilatkozati szabályban rögzített 330 ezer forintot.  Hozzátette: ez a trófea a legnagyobb a bevallási időszakban (a 2003.  évben).

Emlékeztetett arra, hogy a nyilatkozatban a törvény szerint  azokat az ingóságokat kell feltüntetni, melynek értéke meghaladja a  köztisztviselői illetményalap összegének tízszeresét. 
"Ha ez a történet komikus, akkor nem miattam komikus" - mondta a  legfőbb ügyész.

Közölte, a vele szemben Keller László (MSZP) képviselő által még  szeptemberben kezdeményezett, és december 14-én Géczi József (MSZP),  a Mentelmi, Összeférhetetlenségi és Mandátumvizsgáló Bizottság  elnöke által elrendelt vagyonnyilatkozati eljárás megindításának  törvényes alapja hiányzik, ennek ellenére tisztázni akarja az ügyet.

Az alapvető jogelvekkel összeegyeztethetetlen, hogy a parlamenti  testület elnöke "nemleges bizonyítást" kért tőlem, vagyis azt, hogy  én bizonyítsam be azt, hogy a tulajdonomban lévő trófeák értéke nem  éri el a törvényben előírt értékhatárt - mondta Polt Péter.

Az eddigi vagyonnyilatkozati eljárások között egyedülállónak  mondta a vele szemben indítottat, mondván, hogy esetében fel sem  merült olyan vagyongyarapodás, amelyet legális jövedelem ne fedezne.

Kitért arra is: több, vadászatokon részt vevő parlamenti  képviselő nyilvános vagyonnyilatkozatát is megnézette és egyikben  sem talált feltüntetve trófeát. Közlése szerint több olyan  vadászaton járt, melyen képviselők is részt vettek, így a többi közt  Medgyessy Péter volt miniszterelnök is.

Arra az újságírói kérdésre, miszerint a későbbiekben részt  kíván-e venni még vadászatokon azt válaszolta: eléggé elvették a  kedvemet tőle, ez volt a hobbim.

Keller László szeptemberben a vagyonnyilatkozati eljárás  kezdeményezését a parlamenti bizottság elnökének azzal indokolta,  hogy Polt Péter az "ingóságok rovatban nem tüntette fel a vadászat  révén szerzett, elejtett vadakat, ideértve a trófeákat is, holott  ezek értéke meghaladta azt a határt, amely felett ezek  szerepeltetése kötelező".

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában