Hirdetés

2024.08.05. 11:09

Miért fontos, hogy vegán vitamint fogyasztunk-e vagy sem?

A veganizmus sokkal több mint egy sima étrend vagy diéta. Vegánként egy teljes filozófiát, szemléletmódot teszünk a magunkévá, aminek az alapgondolata az, hogy elutasítjuk az állati eredetű termékek használatát, illetve az állatok árucikként való kezelését és kizsákmányolását. De vajon miként képes ez a világnézet megjelenni a vitaminokban és étrend-kiegészítőkben? Cikkünkből kiderül!

PR cikk

Forrás: 123rf.com

Milyen tápanyagokra van fokozott szükség?

A vegán életmód vitán felül rendkívül egészséges, tény azonban az is, hogy bizonyos tápanyagokat elsősorban állati eredetű ételekkel tudunk bevinni a szervezetünkbe. Mivel erről lemondunk, fokozottan ügyelnünk kell arra, hogy táplálékkiegészítőkkel pótoljuk őket.

A B12-vitamin például elsősorban a sertés- és marhamájban, a heringben, a tejtermékekben és a tojásban található meg, természetes nem-állati forrása pedig nem létezik. Ez a vitamin elengedhetetlen az agy és a központi idegrendszer megfelelő működéséhez, muszáj tehát külön készítményként szednünk.

A D-vitamint ugyan a szervezetünk napfény hatására képes előállítani, télen és ősszel külső forrást kell igénybe vennünk. Ismét csak egy olyan vitaminról van szó, ami elsősorban hallal, májjal és tojással pótolható, vegánként tehát más megoldás után kell néznünk. A D-vitamin hiánya negatív hatással van a csontokra és az izmokra is. A két említett vitaminon kívül a vas és a kalcium külső pótlásáról is gondoskodnunk kell.

Miért fontos, hogy vegán legyen a vitamin?

Ahogy már említettük, a vegán életmód nem csupán annyit jelent, hogy nem eszünk húst és más állati eredetű ételeket. Az is hozzátartozik, hogy kerülünk minden olyan terméket, ami nem etikus forrásból származik, és nem vásárolunk olyan cégtől, ami kihasználja az állatokat. Ezzel azonban sajnos meglehetősen leszűkülnek a lehetőségeink, mert a legtöbb vitamingyártó nem ilyen szempontok szerint állítja elő a termékét.

Mivel idehaza és világszerte is egyre többen követik a vegán életmódot, sok cég felfedezte magának a piacot, és kifejezetten vegán vitaminok gyártására rendezkedett be. Az ilyen multivitaminok egyetlen készítményben tartalmazzák mindazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, melyeket vegánként muszáj pótolnunk.

A legtöbb vegán vitamin tehát tartalmaz többek között B2-, B12-, A-, D-, C-, B6- és B12-vitamint, illetve jellemzően sok cink, vas és szelén is megtalálható bennük. Ezek a hatóanyagok többféleképpen is segítik az egészségünk megőrzését és azt, hogy kiváló erőnlétnek örvendhessünk. A kalcium, a cink és a magnézium például a csontok megerősítését szolgálják, míg az E- és a C-vitaminnak remek antioxidáns hatása van.

Egy dolog, hogy mit tartalmaz a vegán vitamin. Más kérdés, hogy miként és miből állítják elő. A D3-vitamin például igencsak fontos, de sok gyártó gyapjúviaszból nyeri ki, ami egyáltalán nem tekinthető vegánnak. Egy vegán vitaminban a D3-vitamint jellemzően a zuzmó adja.

Hasonló a helyzet a B12-vitaminnal is. A nem vegán termékekben ennek forrása valamilyen állati belsőség, míg a vegán készítményekben élesztőt vagy baktériumokat használnak. Mivel az egysejtűek a vegán értékrend szerint nem tekinthetők állatoknak, így ezek a vitaminok megfelelnek a kritériumoknak.

Lépjünk még egy lépést hátra, és nézzük meg a gyártó céget is. Nem ritka ugyanis, hogy olyan vállalkozás dob piacra vegán vitamint, melynek a termékpalettája amúgy hemzseg az állati eredetű készítményektől. Sok vegán számára ez sem elfogadható, mint ahogy az sem, ha a vitaminba szintetikus anyagokat kevernek. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy sajnálatos módon sok cég visszaél a vegán címkével. Puszta marketingfogásként hirdetnek vegán vitaminként olyan étrend-kiegészítőt, ami maximum felszínesen felel meg az elvárásaiknak.

Többféle oka is lehet, amiért a vegán életmód mellett tesszük le a voksunkat. Például azért, mert tenni akarunk az egészségünkért, esetleg a fogyást tartjuk szem előtt. A legtöbben azonban mégiscsak etikai okok miatt lépnek, és mondanak le az állati eredetű élelmiszerekről, táplálékkiegészítőkről és egyéb termékekről. Utóbbi esetben különösen lényeges, hogy a vitaminok is vegánok legyenek, és – mint láttuk – ennek ma már semmi akadálya nincs.

Növekvő kereslet, szélesedő kínálat

Olyannyira nincs, hogy a világban igen kedvező folyamatnak lehetünk szemtanúi. Az Egyesült Államokban például tíz évvel ezelőtt még csak a lakosság 1%-a tartotta magát vegánnak, ma pedig már a 4%-ot is meghaladja az arányuk. Ez pedig azt jelenti, hogy a kereslet is egyre nagyobb a vegán termékek, vitaminok iránt, vagyis egyre több és jobb készítmények közül válogathatunk.

A gyártócégek érdeke is az lett, hogy figyelembe vegyék és maximálisan kiszolgálják az etikus étkezés híveit. Ha most bemegyünk egy tetszőleges drogériába, egész biztosan vegán vitaminok tucatjait találjuk majd meg a polcokon. Alig néhány éve ez még elképzelhetetlen lett volna, a jövőben pedig még nagyobb teret követelnek majd maguknak az ilyen készítmények.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában