Tizennyolc lapot osztott ki

2024.06.27. 10:15

A cseh szurkolók ostorozzák az erdélyi bírót, az olcsóbb kebab miatt fújt ellenük

Pár hónapja még Kovács István nevétől volt hangos a spanyol sajtó, most pedig Csehországban dühösek az erdélyi magyar játékvezetőre. A szláv csapat már az első félidőben megfogyatkozott a Törökország elleni Európa-bajnoki csoportmeccsen, így a csehek továbbjutási esélyei is gyorsan lecsökkentek. A mérkőzés végén óriási csetepaté alakult ki, amelyen a magyar bíró nehezen tudott úrrá lenni.

MW

Kovács István játékvezető felmutatja a cseh Tomas Chorynak a piros lapot

Forrás: AFP

Fotó: Sina Schuldt

A labdarúgó-Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában Törökország 2–1-re legyőzte Csehországot, így utóbbi nem jutott be a nyolcaddöntőbe. A magyar válogatott szempontjából ez az eredmény kedvező volt, mert nem nyertek a csehek, ám a borzalmasan játszó és a georgiaiak ellen 2–0-s vereséget szenvedő portugálok miatt Marco Rossi együttese számára véget ért az Eb – írta meg az Origo. A cseh–török mérkőzés játékvezetőjére, Kovács Istvánra nagyon dühösek lettek a cseh szurkolók, az erdélyi magyar bíróra korábban a spanyol sajtó kritikái özönlöttek.

Czechia v Turkiye - EURO 2024
A törökök mestere, Vincenzo Montella és a nagykárolyi Kovács István 
Fotó: Halil Sagirkaya / Forrás: AFP

A spanyolok sem kedvelik

A Barcelona összesítésben két góllal vezetett a Paris Saint-Germain ellen a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján. Így a katalánok bízhattak a továbbjutásban, ám a 28. percben Kovács István piros lapot adott Ronald Araujónak, Ekkor elindult lefelé a lejtőn a Barcelona, a PSG sorra szerezte a gólokat, amit a hazaiak vezetőedzője, Xavi nehezen viselt, és ő is, valamint stábjának egyik tagja is piros lapot harcolt ki magának. A Barca kiesett, a spanyol lapok és Xavi pedig dühöngtek. 

A tréner katasztrofálisnak nevezte Kovács István ténykedését – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. Nem sokkal később az UEFA bejelentette, az erdélyi magyar bíró is ott lesz az Európa-bajnokság játékvezetői között. A tornán pedig ő kapta meg a mieink szempontjából egyik kulcsfontosságú meccset, a török–cseh összecsapást.

Olcsóbb lett neki a kebab

A csehek már a 20. percben messze kerültek a győzelemtől. Antonín Barák ugyanis a 11. percben lerántásért, kilenc perccel később taposásért begyűjtött Kovácstól egy-egy sárga lapot. Az emberelőnyben játszó törökök az 51. percben megszerezték a vezetést. A csehek ezek után is küzdöttek, Tomás Soucek révén még összejött az egyenlítés, de Cenk Tuson kései találatával végül 2–1-re a törökök nyertek – olvasható a Magyar Nemzet oldalán. A lefújást követően elszabadultak az indulatok, a pályán a játékosok és a stábtagok egymásnak estek, a nagykárolyi Kovács István a csereként beállt Tomas Choryt is kiállította, az egész meccset tekintve pedig összesen 18 lapot mutatott fel, ami Eb-rekord

A lefújás után a cseh szurkolók elővették Kovács Istvánt a kiállítás miatt. Egyesek szerint a sípmester kettős mércét alkalmazott, és a törököknek elnézett olyan eseteket, amiket a cseheknek nem, és egyébként is le kellett volna küldenie a pályáról egy török játékost. Mások úgy gondolták, a részrehajló bíró ezentúl olcsóbban kapja a kebabot, akiről románsága miatt előre tudták, hogy az ellenfélt fogja segíteni. A magyar vonalra mindössze egy hozzászóló világított rá, de őt egyöntetűen kioktatták a játékvezető nemzetiségéről. Akárhogy is, megállapíthatjuk, hogy Kovács István a spanyol szurkolók után a cseh drukkerek kedvence sem lett.

Eredmény, csoportkör, 3. forduló, F csoport:

Törökország–Csehország 2–1 (0–0)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában