Bulvár-celeb

3 órája

Gusztustalan kukacok lepték el az országot

Tömegesen jelentek meg az ország több pontján is az undorító kinézetű férgek, sokan félnek tőlük.

MW

A hideg idő elől menekülnek a lakásokba, házakba

Forrás: Shutterstock

A hűvösre fordult októberi estéken egyre gyakrabban tűnhetnek fel főleg a kertvárosi területeken a zöldövezeti lakásokba is bejutó pondrók, amelyek a legtöbb emberből undort, illetve irtási vágyat váltanak ki. Mi tagadás, ezek az apró, jellemzően 2-3 cm hosszú kukacszerű és kellemetlen szagot árasztó állatok valóban nem nevezhetők kellemes jelenségnek.

Többnyire kukacoknak nézik ezeket a gilisztaszerű teremtményeket, pedig valójában semmi közük sincs a férgekhez. 

A Magyarországon is honos és időnként tömegesen megjelenő vaspondrók ( Julidae) ugyanis nem férgek, hanem a rovarokhoz hasonlóan ízeltlábúak (Arthropoda), melynek törzsén belül az önálló osztályt alkotó ikerszelvényesekhez (Diplopoda), még közelebbről pedig az ezerlábúakhoz (Chilognatha) tartoznak.

 A vaspondró népi eredetű elnevezés, ami valószínűleg a kemény, meszes és gyűrű formájú szelvényekből álló féregszerű megjelenést adó testfelépítésükre utal. Sokak számára ijesztő, vagy undorító kinézetük ellenére azonban ezek a „pondrók” nem jelentenek semmiféle valós veszélyt. 

A vaspondrók korhadékevő ezerlábú-félék, amelyek elhalt növényi anyagokkal, avarral, korhadt fatörmelékkel táplálkoznak, ezért fontos szerepet játszanak a humusz képződésében. A vaspondró, ha megzavarják, illetve ha fenyegetve érzi magát, az ötödik vagy hatodik szelvényében lévő mirigy segítségével kellemetlen szagot bocsát ki - írja a heol.hu.

Nagyobb számban, akár tömegesen is megtalálhatók a szárazabb, füves részeken, akácosokban, komposztálókban, parlagon hagyott területeken és szeméttelepeken is. Táplálkozási sajátosságaik miatt fertőtlenítő hatásuk van, így kifejezetten hasznosnak mondhatók szeméttelepeken.

Hogyan lehet védekezni a pondróinvázió ellen?

A „pondrók” száma augusztus végétől fokozatosan megszaporodhat, az inváziójuk csúcsa pedig októberre esik. A vaspondrók eddig ismert legtömegesebb inváziója 1995 őszén történt Magyarországon.

Balassagyarmaton és környékén augusztus végétől kezdve szinte minden este elözönlötték a házakat.

Az ellenük bevetett hagyományos rovarölő-szerek csak közepes hatékonyságúnak bizonyultak a rendkívül szívós ezerlábúakkal szemben. A súlyos invázió csak a téli fagyok beálltával szűnt meg teljesen. 

Októbertől azért nőhet meg látványosan a számuk, mert a hűvös idő beálltával elkezdik keresni az áttelelésükre alkalmas védett helyeket.

 Általában a talajban húzzák meg magukat, de ha túlzottan elszaporodtak vagy a természetes élőhelyeiket éri kedvezőtlen változás, nagyobb számban bukkanhatnak fel a kertvárosi lakásokban is. A lakásba bejutva egyébként gyorsan elpusztulnak, mivel itt még a rövid idejű túléléshez is hiányoznak az életfeltételeik. A kertekben összehalmozott avar és fatörmelék, illetve a komposztálók különösen vonzó élőhelynek számítanak a vaspondrók számára, ahol nagy tömegben verődhetnek össze. A rovarcontrol.hu weboldal szerint

 elsősorban fizikai kirekesztéssel érdemes védekezni a vaspondrók lakásba jutása ellen. A szakemberek a pondrók lakásban való tömeges megjelenése esetén a porszívóval, söprűvel való eltávolításukat ajánlják, de bizonyos rovarirtó-szerek is hatásosan bevethetők ellenük 

- írja az Origo.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!