Potápi Árpád János beírta a nevét a magyar nemzet történetébe (videó és galéria)

Potápi Árpád János neve beleíratott a nemzetpolitika és így a magyar nemzet történetébe. Így búcsúzott a nemzetpolitikai államtitkártól Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Bonyhádon, az evangélikus temetőben.

Rónai Gábor

Több ezren búcsúztak csütörtökön Bonyhádon, az evangélikus temetőben Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól. A politikustól, a gyermektől, az édesapától, a nagypapától. Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János és Novák Katalin volt köztárasági elnökök, Kövér László házelnök is megrendülten, lehajtott fejjel állt Potápi Árpád János koporsója előtt.

Potápi Árpád János beírta a nevét a magyar nemzet történetébe
Semjén Zsolt búcsúzik Potápi Árpád Jánostól Fotó: Makovics Kornél

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár múlt csütörtökön 57 éves korában hunyt el. Élete teleírt könyvével távozott. Vitte magával az élete emlékeit, elvitt magával mindannyiunkat, akik kapcsolatban voltunk vele, akik ismertük, akik szerettük őt. Ezt hangsúlyozta megrendítő beszédében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Az elöljáró azt mondta, Potápi Árpád János beírta a nevét a nemzetpolitika, így a magyar nemzet történetébe.

– Sajátos karaktere a szerénység volt. A nemzetpolitikában is mindig inkább hátralépett – húzta alá Semjén Zsolt, hozzátéve, hogy mi a keret és a vászon vagyunk, a képet a magyar közösségek festik.

Székelyföldi emlékét felidézve azt mondta, amikor Potápi Árpád János belovagolt a csíksomlyói búcsú helyszínére, olyan volt mint Csaba királyfi, a székelyek védelmezője. Hangsúlyozta, hogy egy kis nép fennmaradásához olykor segítségül kell hívni a halottakat is.

Semjén Zsolt azt mondta, Potápi Árpád János munkatársa, bajtársa és barátja volt.

„Árpád! Nyugodj békében, de azért személyesen segíts minket odaátról" – zárta a búcsúztatót.

A szertartáson Felföldi László pécsi megyéspüspök és Keresztes Andor – utóbbi jóbarátként, s egyúttal a bukovinai székelyek képviseletében – búcsúzott.

A máriagyűdi plébános a gyászszertartást megelőző szentmisén úgy fogalmazott, hogy amikor meghallotta Potápi Árpád János halálhírét, „elnémult körülötte a világ.”

A katolikus templomban megtartott szentmisén az első sorban foglalt helyet Orbán Viktor, Lévai Anikó, Kövér László és Áder János, a templomot teljesen megtöltötték a gyászolók, a családtagok mellett miniszterek, honatyák, közjogi méltóságok egész sora, polgármesterek, cégvezetők, barátok, közeli és távoli ismerősök jöttek elköszönni, elbúcsúzni, utoljára még egyszer fejet hajtani Potápi Árpád János emléke előtt.

Potápi Árpád Jánost nagyon sokan szerették és tisztelték. Elsősorban azért, mert ember tudott maradni ebben a rohanó világban. Olyan ember, akinek mindenkihez volt egy-egy jó szava, aki bárkivel szívesen leállt beszélgetni az utcán, akit fel lehetett hívni telefonon. Olyan ember, aki mindig igyekezett segíteni ott, ahol arra szükség volt.

Jó másfél órával a gyászmise előtt már javában gyülekeztek az emberek a templom körül, a járdák, a lezárt utcák megteltek gyászolókkal. Rengeteg volt a román, a szlovák, az ukrán és a szerb felségjelzésű autó, Potápi Árpád Jánost Erdélyben, a Felvidéken, a Délvidéken és Kárpátalján is tisztelték, ő volt tulajdonképpen az összekötő kapocs az anyaországi és a külhoni magyarság között – ez is elhangzott a búcsúztatásán.

Potápi Árpád Jánostól elköszöntek a Tolna vármegyei vezető politikusok, Horváth István, a szekszárdi, Süli János a paksi térség országgyűlési képviselője, Orbán Attila, a vármegyei önkormányzat közgyűlésének elnöke és Horváth Kálmán kormánymegbízott.

Kocsis Máté, az Országgyűlés Fidesz frakciójának vezetője így búcsúzott a közösségi médiában tőle:

A gyászmiséről készült korábbi cikkünket itt olvashatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában