Tíz perc alatt égett porrá a három kislányt nevelő fiatal pár háza (galéria, videó)

Zsuzsanna és Richárd tavasszal kezdtek neki közös szakályi házuk felújításának. Álmoktól és céloktól édes munkájuk viszont két nappal ezelőtt fájdalmasan kemény zátonyra futott: a három gyermekes család háza alig több, mint tíz perc alatt semmisült meg egy elektromos zárlat miatt. A fiatalok tervei pillanatok alatt váltak semmivé.

Bencze Péter

Nem nehéz meglátni a házat, vagyis annak romjait, amikor az ember Szakályba érkezik. Zsuzsanna és Richárd egykori otthona néhány méterre található csak a településtáblától. A fiatalok két nappal ezelőtt, munkából arra értek haza, hogy lángolnak a falak, amiket közösen nevelt lánygyermekeiknek csinosítottak hónapok óta.

Zsuzsanna és Richárd mostanra csak az egykori házuk romjait tudják felkereni
Zsuzsanna és Richárd mostanra csak az egykori házuk romjait tudják felkeresni
Fotó: Bencze Péter

Az ág is húzta a családot

Zsuzsanna állami gondozásban nevelkedett. Az ott kapott pénzből vették meg néhány hónapja a házat, ami most a semmivel lett egyenlő. Richárddal, a párjával négy éve ismerkedtek meg, két esztendővel később pedig össze is házasodtak. A fiatalasszony – egy korábbi, kevésbé sikeres kapcsolatából – három lányt hozott a családba. A legkisebb 5, a legnagyobb 11 éves.

A lányok most nem élnek a családdal, mert az édesanya korábban kezdeményezte, hogy – ugyanúgy mint őt – a gyermekeket is az állam vegye ideiglenes gondozásba. Erre az anya szerint azért volt szükség, mert egy kidőlő fa ráomlott a korábbi házuk tetejére, elvágva annak elektromos betáplálását. Zsuzsanna ekkor úgy döntött, ha a lányai nem tudnak otthon házifeladatot készíteni az áramhiány miatt, jobb helyen lesznek ideiglenes ellátásban.

Az eset óta Richárddal minden erejükkel azon dolgoztak, hogy a frissen vásárolt házban mindent megteremtsenek, ami a gyermekek fejlődéséhez szükséges. A pár mindkét tagja a közeli sertéstelepen dolgozik, ahol rendes munkát végeznek, így tisztességesen meg is fizetik őket. Havonta ketten többet keresnek így, mint egy-egy városban dolgozó diplomás. 

Negyedik éve állnak egymás mellett jóban-rosszban. A mostani helyzetben is összekapaszkdnak
Negyedik éve állnak egymás mellett jóban-rosszban. A mostani helyzetben is összetartanak Fotó: Bencze Péter

Mindenüket a házra tették fel

A házat, ami most a földdel lett egyenlő, áprilisban vásárolták. Azóta másfél millió forintot költöttek rá, mindent a saját kezükkel végeztek. Bevakolták, ablakokat és ajtókat cseréltek, valamint ismerősök segítségével berendeztek három kis szobát, egy konyhát és egy fürdőt. A szobák közül a legfontosabb a gyerekeké volt. 

Mostanra viszont már csak szénné égett gyermekágyak és sok-sok megolvadt műanyag játék – valamint a nappaliban, a karácsonyfának tervezett nagyobb tér – emlékeztet arra, hogy itt egy család vérrel és verejtékkel írt újbóli egyesüléséről szőttek álmokat néhány órája.

Omladozó falak és orrfacsaró égett szag ott, ahol néhány napja még a család biztonságot jelentő háza állt
Omladozó falak és orrfacsaró, égett szag ott, ahol néhány napja még a család biztonságot jelentő háza állt
Fotó: Bencze Péter

Minden segítségre szükségük van

A család felnőtt tagjai továbbra is dolgoznak, így élelmiszerre nincs szükségük. Minden más tárgyi eszköznek – ami egy család otthonához szükséges – viszont hiányában vannak. Elsősorban ruhaneműkre, bútorokra és építő anyagra volna szükségük.

Felajánlásokat az alábbi számlaszámra várnak:

Vörös Richárd

10104617-84285400-01006002

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában