Ünnepi megemlékezés

3 órája

Paksnak is megvannak a maga hősei (galéria)

Paks városa fáklyás felvonulással és a Pro Urbe-díjak ünnepélyes átadásával emlékezett meg az 1956-os forradalomról október 23-án. A városi ünnepségen Heringes Anita polgármester mond beszédet, kiemelve a város büszkeségeit és hőseit.

Balogh Éva

Az ünnepi eseménysorozat a városháza előtti megemlékezéssel kezdődött, ahol Nagy Balázs alpolgármester mondott beszédet az '56-os forradalom jelentőségéről. Az ünnepi megemlékezésen Gebhardt Gergő, az Energetikai Technikum és Kollégium diákja adta elő Heltai Jenő „Szabadság” című versét. 

Paksnak is megvannak a maga hősei
Koszorúztak a paksiak október 23-án Fotó: Molnár Gyula

Nagy Balázs alpolgármester ünnepi beszédében emlékezett meg a hősökről, kiemelve a paksi származású forradalmárokat,  akik életüket adták a szabadságért. – Tudjuk jól, hisz számtalanszor elmondták már: 1956. október 23-a a diákok, munkások, fiatalok forradalma. Az ötvenhatos megemlékezéseken beszéltek már sokszor.

Azokról, akik fegyvert ragadtak; a Széna tériekről, a Corvin köziekről, Maléter Pálról, Pongrátz Gergelyről és a politikusokról is, Nagy Imréről és társaikról. És azt is tudjuk, hogy minden településnek megvan a maga hőse. Nekünk, paksiaknak több is. Czuczor Antal, kivel fejlövés végzett a Corvin közben, vagy Kolonics János, az örök lázadó, aki a Széna tériek között harcolt, és a helyi szervezők, Tuba János és Gárdai György ” – mondta Nagy Balázs az 1956-os emlékműnél.

Ezután a város vezetői és a civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés virágait. A megemlékezés különleges része, csakúgy, mint Bonyhádon, a fáklyás felvonulás, amely során a résztvevők az '56-os emlékhelyekhez vonultak.

Délután a Csengey Dénes Kulturális Központban folytatódik a program, ahol Heringes Anita polgármester mond ünnepi beszédet és átadják a város legjelentősebb elismeréseit.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában