Ünnepi megemlékezés

3 órája

Méltóságteljes megemlékezések Tolna vármegyében az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére (galériák)

Tolna vármegye települései méltósággal emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről október 23-án. A városok különböző programokkal, koszorúzásokkal, ünnepi beszédekkel és kulturális műsorokkal tisztelegtek kettős nemzeti ünnepünkön.

Balogh Éva

Méltóságteljes koszorúzás Szekszárdon

Fotó: Kiss Albert

Szekszárdon hagyományosan a Szent István téren, az 1956-os emlékműnél tartották a megemlékezést. Berlinger Attila, a város polgármestere ünnepi beszédében hangsúlyozta: „ Mi magyarok több mint 1100 éve élünk itt, és mindig kiálltunk a döntés szabadsága mellett, hogy ne korlátozzanak idegen hatalmak abban, mit gondoljunk, hogyan érezzünk, mikor és hol énekelhetjük a Himnuszunkat, vagy lengethetjük nemzeti színű zászlónkat.”

A beszédet követően a Tolna Vármegyei SZC Bezerédj István Technikum diákjai és pedagógusai tartottak irodalmi megemlékezést, amely méltón idézte fel az '56-os eseményeket. Az egyházi áldást Vadászi Dániel metodista lelkész mondta: „A reménytelenségben is mindig van remény, és ahogy az '56-os hősök a haza szabadságáért adták életüket, úgy Krisztus egy másfajta, egyetemes szabadságért áldozta fel magát.” Az esemény zárásaként koszorúzást tartottak, majd a városi ünnepség a Művészetek Házában folytatódott, ahol „Tisztelet a hősöknek” címmel ünnepi hangversenyre került sor.

Méltósággal ünnepelt a vármegye október 23-án
Ünnepi műsort adtak a Bezerédj technikum tanárai és diákjai Szekszárdon Fotó: Kiss Albert

Bonyhádon különleges elemekkel gazdagították az ünnepi programot. Az megemlékezésen Filóné Ferencz Ibolya polgármester beszédében hangsúlyozta, a forradalom nemcsak Magyarország, hanem az egész világ számára példát mutatott: „Az 1956-os forradalom hősei a szabadság lángját gyújtották meg egy olyan korszakban, amikor a legnagyobb bátorságot követelte kiállni az elnyomás ellen. Ezek a tettek nemcsak hazánk sorsát formálták, hanem nemzetközi elismerést is szereztek a magyarságnak.” A megemlékezésen a város vezetői, civil szervezetek és intézmények képviselői koszorúztak az emlékműnél. 

Az esemény másik fontos mozzanata a Boros Dezső-díj átadása volt, idén Balogh Vivien hazai és nemzetközi sporteredményei elismeréseként vehette át a kitüntetést. Majd a program egy különleges fáklyás felvonulással folytatódott. A résztvevők ellátogattak Bonyhád fontos '56-os emlékhelyeihez, ahol virágokat helyeztek el a hősök tiszteletére. A fáklyás menet zárásaként a város lakói a katolikus temetőben helyezték el koszorúikat a forradalom hőseinek nyughelyénél.

Pakson szintén méltóságteljes ünnepséget tartottak az '56-os forradalom tiszteletére. Nagy Balázs alpolgármester beszédében a helyi hősök szerepét emelte ki: „1956. október 23-a a diákok, munkások, fiatalok forradalma. Az ötvenhatos megemlékezéseken beszéltek már sokszor azokról, akik fegyvert ragadtak; a Széna tériekről, a Corvin köziekről, Maléter Pálról, Pongrátz Gergelyről és a politikusokról is, Nagy Imréről és társaikról. És azt is tudjuk, hogy minden településnek megvan a maga hőse. Nekünk, paksiaknak több is. Czuczor Antal, akivel fejlövés végzett a Corvin közben, vagy Kolonics János, az örök lázadó, aki a Széna tériek között harcolt, és a helyi szervezők, Tuba János és Gárdai György.” Az ünnepség különleges részeként a résztvevők fáklyás felvonulást tartottak, és az '56-os emlékhelyekhez vonultak.

A délutáni ünnepségen a város vezetése több kitüntetést is átadott: Pupp Noémi kajakozó és Balogh Judit és Haraszti Zsolt, a Paksi FC ügyvezetői Pro Urbe-díjat kaptak kiemelkedő tevékenységükért. Átadták a Paks Város Díszpolgára címet Hajdú János korábbi polgármesternek, akinek munkássága meghatározó szerepet játszott Paks fejlődésében. A Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítvány elismerte a város fiatal tehetségeit, akik a tanulmányi, sport és művészeti területeken nyújtott kiemelkedő teljesítményt. A díjazottak: Schmidt Áron, Tresznics Nikolett, Borbás Emma Szonja, Bedecs Tamás, Rózsa Bence, Czibula Bernát László, Palencsár Péter és Kolki Ákos. Az alapítvány elismerte a tehetséggondozásban kiemelkedően alkotó pedagógusokat is, így Molnár Edit Zsuzsannát, a Paksi Deák Ferenc Általános Iskola könyvtáros tanárát.

Méltósággal ünnepelt a vármegye október 23-án
Pupp Noémi Pro Urbe díjat kapott Pakson Fotó: Molnár Gyula

Dombóváron az 1956-os emlékműnél tartott megemlékezésen Lőcze Tibor, a Tolna Vármegyei SZC Apáczai Csere János Technikum igazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy az '56-os történések mércéjének immár mindörökre a hazaszeretetet és a haza iránti elkötelezettségetet tekinthetjük. Ezután az Apáczai Csere János Technikum diákjai adtak ünnepi műsort. A megemlékezést mécsesgyújtással és koszorúzással zárták, méltatva a forradalom hőseinek emlékét.

Bátaszéken a II. Géza Gimnázium diákjai adtak ünnepi műsort a Petőfi Sándor Művelődési Házban, majd virágokat helyeztek el a Mansfeld kopjafánál és koszorúzást tartottak a Városháza falán lévő emléktáblánál. Tamásiban koszorúzással kezdődött a megemlékezés az '56-os emlékműnél, majd az ünnepség a városi művelődési központban folytatódott, ahol Porga Ferenc polgármester mondott beszédet. A megemlékezést a Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium diákjai színesítették „Egymás szemében” című előadásukkal. Az eseményt ünnepi testületi ülés követte, ahol kitüntető címeket adtak át a városért végzett kiemelkedő munkák elismeréseként. 

– 1956 szellemisége azt jelenti, hogy tiszteletben tartjuk a szabad politikai versenyt, a szólás szabadságát, a szabad véleménynyilvánítást és civilizált, tiszteletre méltó módon, a kölcsönös megértés iránt elkötelezve fordulunk embertársaink felé. 1956 olyan maradandó értéket teremtett, amely évek múltán is emlékeztet egy nép összetartására és arra, hogy a diktatúrának hosszú távon nincs esélye – fogalmazott ünnepi beszédében Balogh Zoltán polgármester a tolnai városi megemlékezésen.

A Lovardában rendezett ünnepségen a hagyományoknak megfelelően a Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium tanulói adták az ünnepi műsort. Ezúttal nem a budapesti forradalmi események adták az előadás alapját, hanem – az idén 70 éves iskola fennállásának jubileuma kapcsán – 1956 helyi vonatkozásairól, köztük a tolnai gimnáziummal kapcsolatos történésekről szólt a produkció. A remek műsort, amit Dudai Gabriella és Schneider Zsuzsanna pedagógusok rendeztek, vastaps fogadta.

Méltósággal ünnepelt a vármegye október 23-án
A Tolnai Szent István Gimnázium diákjai Fotó: Makovics Kornél

Az ünnepség után a Hősök terén, az ’56-os emlékműnél zajlott a koszorúzás, ahol a helyi intézmények, hivatalos és civil szervezetek, pártok képviselői rótták le tiszteletüket az ’56-os hősök előtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában