Versenyképes Járások: felzárkóztatási programot indít a kormány (videó)

A magyar kormány új programot hirdetett, amelynek célja, hogy a kevésbé tehetős önkormányzatok is esélyt kapjanak a felzárkózásra. A Versenyképes Járások Program keretében a helyi iparűzési adó egy részét újraosztják, hogy fejlesztéseket indíthassanak. Latorcai Csaba államtitkár Szekszárdon tartott fórumán részletesen ismertette a program célkitűzéseit és menetrendjét.

Bencze Péter

A Dél-Dunántúl fejlesztését kiemelten célzó Versenyképes Járások Program lényeges lépés lesz a hátrányos helyzetű járások felzárkóztatásában – hangsúlyozta Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára Szekszárdon, a Vármegyeházán település- és intézményvezetőknek tartott fórumán. A fórumot megelőző percekben a megjelentek egy perces néma csenddel, és gyertyagyújtással emlékeztek meg Potápi Árpád Jánosról.

Dr. Horváth Kálmán, Tolna vármegye főispánja és Dr. Latorcai Csaba, államititkár is megemlékeztek az elhunyt Potápi Árpád Jánosról.
Dr. Horváth Kálmán, Tolna vármegye főispánja és Dr. Latorcai Csaba, államtitkár is megemlékeztek az elhunyt Potápi Árpád Jánosról
Fotó: Bencze Péter

Újraosztják az iparűzési adót a versenyképesebb járásokért

A versenyképes járások program keretében a helyi iparűzési adó többleteinek egy részét újraosztják a kevésbé tehetős önkormányzatok között, hogy ők is esélyt kapjanak a fejlődésre és a gazdasági versenyképesség növelésére.

Az államtitkár kiemelte, hogy a program nem csak gazdasági növekedést ösztönöz, hanem a társadalmi közszolgáltatások, a lakhatási körülmények és a közműellátottság javítására is lehetőséget teremt. Emellett a térségi identitás erősítése és a hatékony közszolgáltatások szervezése is kiemelt szerepet kap.

Dr. Latorcai Csaba a Versenyképes Járások Program minden részletéről tájékoztatta a megjelenteket.
Dr. Latorcai Csaba a Versenyképes Járások Program minden részletéről tájékoztatta a megjelenteket.
Fotó: Bencze Péter

Az ország két gyűrűben szorul felzárkóztatásra

Latorcai Csaba ismertetése szerint két gyűrűben szükséges a felzárkóztatás: az ország peremén található járásokban, valamint az úgynevezett belső perifériákon, ahol a megyék határain elhelyezkedő települések nem rendelkeznek elég erőforrással a fejlődéshez. A cél, hogy a magyarországi járásokban megtermelt GDP elérje az Európai Unió által megtermelt GDP átlagának 100 százalékát.

A fejlesztési források garantált éves összege járásonként pályázható lesz, amelynek mértékét az állam kiegészíti, ha a helyi iparűzési adó többlete nem éri el az előírt összeget, járásonként 250 millió forintot. A megyeszékhelyek esetében az adóbevételből keletkező többletet az állam évi 500 millió forintra egészíti ki.

Versenyképes Járások: A Dél-Dunántúl kiemelt terület

Latorcai Csaba külön kiemelte a Dél-Dunántúl szerepét, amely a következő években a kormány fejlesztési terveinek középpontjába kerül. A régió felzárkóztatása érdekében a kormány a helyi iparűzési adó többletet járási célú fejlesztésekre fordítja. Az államtitkár arra biztatta a településvezetőket, hogy szüntessék meg a pontszerű fejlesztéseket, és helyette működjenek együtt a térség önkormányzataival. Elmondása szerint elengedhetetlen, hogy ne épüljenek ugyanolyan szolgáltatóintézmények öt kilométeres távolságon belül, ha nincs rájuk feltétlenül szükség.

A tervek szerint 2025-ben „tesztüzemet” indítanak, 2026-tól pedig a jelenlegi források többszöröse válik elérhetővé a járások számára. A projektek tervezésére és lebonyolítására járási fejlesztési fórumokat hoznak létre, amelyeket a járásszékhelyi polgármesterek vezetnek majd.

A fórumon elsősorban településvezetők vettek részt. Képünk előterében Dávid Tímea, Aparhant polgármestere, mellette Bartucz Máté, Nagymányok vezetője
A fórumon elsősorban településvezetők vettek részt. Képünk előterében Dávid Tímea, Aparhant polgármestere, mellette Bartucz Máté, Nagymányok vezetője
Fotó: Bencze Péter

Lakhatás, közművek, identitás

Latorcai Csaba hangsúlyozta, hogy az érkező plusz forrásokat nemcsak infrastrukturális fejlesztésekre, hanem a társadalmi közszolgáltatások színvonalának emelésére, a lakhatási körülmények javítására és a közműellátottság fejlesztésére is fordíthatják. A közszolgáltatások hatékony térségi szervezése, az intézményhálózat fejlesztése és a térségi identitás erősítése szintén kiemelt célként szerepelnek a programban.

A jövőre induló pályázatok révén a településvezetők olyan projekteket is megvalósíthatnak, amelyek a korábbi fejlesztési forrásokból, például a TOP Pluszból kiszorultak, így most új lehetőségek nyílnak meg előttük.

A program következő lépése, hogy a kormány 2025 márciusában kiírja az első pályázatokat, majd a tervek szerint július közepétől a források utalása is megtörténik, hogy a fejlesztési munkálatok 2025 őszén elkezdődhessenek.

Az eseményen készített rövid videónkat itt tekintheti meg:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában