Kedvencünk a muskátli

2024.06.06. 14:17

Nem igényes, könnyű virágzásra bírni

A muskátli nem véletlenül szolgált rá a túlélő címre, hiszen a minimális gondoskodást is gyönyörű virágokkal hálálja meg.

Mauthner Ilona

Alig lehet olyan lakás, családi ház, melynek erkélyén, vagy udvarában ne díszelegne így nyáron, néhány muskátli. Ez a virág nem véletlenül szolgált rá a túlélő címre, hiszen minimális gondoskodással is vígan éli világát. Szívóssága ellenére viszont van néhány olyan gyenge pontja, amelyekre ha odafigyelünk, gyönyörű virágokkal hálálja meg a védelmet.

Egész nyáron virágzik a muskátlink, ha megfelelően gondozzuk
Egész nyáron virágzik a muskátlink, ha megfelelően gondozzuk
Fotó: Mártonfai Dénes / Forrás: Tolna Népújság

Túlöntözni nem szabad

A felesleges víz ellen jó megoldás lehet a cserép alján egy réteg agyagkavics vagy duzzasztott agyag. Az sem mindegy, hogy milyen minőségű földet használunk; törekedjünk a minőségire. A jó minőségű virágföld stabil szerkezetű, így támasztékot ad a muskátlinak és elegendő levegőt enged a gyökerekhez. Az agyag és a föld még nem minden, arra is érdemes figyelni, hogy a cserépalátét ne gyűjtse össze a felesleges vizet.
Mielőtt megöntöznénk a növényt, érdemes az ujjunkkal ellenőrizni, hogy szüksége van-e vízre.

Imádja a sok napfényt 

Minél több napfény éri a muskátlit, annál káprázatosabb virágokat hoz, hiszen ez a növény imád napfürdőzni. Ha engedjük neki, hogy hosszú órákon át gyűjtse a napfényt, rengeteg virággal és gyors növekedéssel hálálja meg, ha viszont az árnyékba parancsoljuk, azt a virágai bánhatják.

Szüksége van a tápoldatozásra 

A friss és minőségi muskátliföld az első néhány hétben elég tápanyagot tartalmaz, így nagyszerű otthona a muskátlinak. Négy héttel az ültetés után már érdemes folyékony muskátlitrágyát használni, a tápoldat csomagolásán pedig mindent megtalálunk arról, hogy milyen gyakran és milyen mennyiségben adagoljuk a készítményt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában