Kivételes tehetség

7 órája

Egy gimis srác, aki új szintre emelte a fotózást (galéria)

Egy kiemelkedően tehetséges fiatal alkotó bontogatja szárnyait a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium falai között. Tálos Hunor, a gimnázium egyik végzős diákja nemcsak szorgalmával és tanulmányi eredményeivel tűnik ki, hanem kiemelkedő tehetségével is a fotózás terén.

Farkas Eszter

Tálos Hunor fiatal kora ellenére komoly hobbit választott, édesapjával rendszeresen járta az országot. Ennek hatására úgy döntött, hogy belevág a fotózásba is. Már egészen fiatalon elbűvölte a természet nyugalma, a tájak, az állatok és a növények világa, ez az érdeklődés, a fotózás pedig hamar szenvedélyévé vált.

Bár csak néhány éve kezdett el fényképezni, már most jelentős fejlődést mutat. Nemcsak a természetfotózásban találta meg önmagát, hanem az édesapjával tett utazások során Magyarország építészeti kincseit is előszeretettel örökíti meg, mivel különösen izgalmas kihívásnak tartja a struktúrák, formák és fény-árnyék játékok megörökítését.

A fotózás egyelőre csak hobbi Hunor számára
A fotózás egyelőre csak hobbi marad Hunor számára
Fotó: Kirchné Máté Réka

Hunor fotózás iránti szenvedélye máris sikert hozott

Hunor egyik nagy szenvedélye a ritka, különleges pillanatok megörökítése, legyen szó akár egy váratlan természeti jelenségről vagy mások számára észrevétlen dolgokról. Személyes küldetésének tekinti, hogy szokatlan perspektívából mutassa meg a világot, és a nézőket is arra készteti, hogy jobban elmélyedjenek a látottakban.

Tehetsége nemcsak a gimnázium falain belül vált elismertté, hanem országos szinten is. Idén áprilisban Hunor második helyezést ért el az evangélikus középiskolák által megrendezett, rangos Diós Kristóf természetfotó pályázaton. Ez a kiemelkedő eredmény is mutatja, hogy képes felvenni a versenyt a legjobbakkal, és munkáira nemcsak a közvetlen környezete, hanem szélesebb szakmai közönség is felfigyelt.

A fiatal paksi srác lenyűgöző képeket készít
A fiatal paksi srác lenyűgöző képeket készít
Fotó: Tálos Hunor

A fotószakkör házi versenyének első fordulójában Hunor munkái mindenkit lenyűgöztek. Különleges képi világa, az apró részletek iránti érzéke és a kompozíciós megoldásai azt mutatják, hogy érett gondolkodású, nagy potenciállal rendelkező alkotó bontogatja szárnyait. Fodor Szabina, a szakkör vezetője szerint Hunor természetes érzékkel bánik a fénnyel és az árnyékokkal, ami az egyik legfontosabb készség egy fotós számára.

Saját tablófotójukat is Hunor készíti

Az elmúlt időszakban Hunor több megkeresést is kapott: családtagjai és barátai gyakran kérik, hogy fotózza le őket különféle eseményeken, vagy hogy portrét készítsen róluk. Az iskolai rendezvények sem telnek el Hunor jelenléte nélkül, több alkalommal is ő örökítette meg a legfontosabb pillanatokat a gimnáziumban. Ez a közösségi elismerés mutatja, hogy nemcsak technikai tudása, hanem megbízhatósága és kreativitása miatt is népszerű a diákok körében.

Fodor Szabina, a fotószakkör vezetője hívta fel figyelmünket Hunor kivételes tehetségére
Fodor Szabina, a fotószakkör vezetője hívta fel figyelmünket Hunor kivételes tehetségére
Fotó: Kirchné Máté Réka

A legnagyobb kihívás, amellyel Hunor jelenleg szembenéz, saját osztályának tablófotózása. Ez nem csupán egy személyes projekt számára, hanem fontos feladat, amelyben megmutathatja, hogy a portréfotózásban és a csoportképek komponálásában is otthonosan mozog. 

Hunor nem csak a természetről készít fotókat, környezetéről és családjáról. Egy egészen különleges műfaj is érdekli, az írisz fotózás. Ez egy különleges fotózási technika, amely az emberi szem szivárványhártyájának, vagyis az írisznek a részleteit örökíti meg lenyűgöző közelségből. Az írisz rendkívül egyedi, olyan, mint egy ujjlenyomat, és közelről nézve látszanak, a bonyolult mintázatok és színek.

Az ilyen típusú fotók különleges kamerabeállításokat és makró lencséket igényelnek, hogy az apró részletek élesek és tisztán láthatók legyenek. Az írisz fotózás eredménye gyakran művészi, egyedi portréfotókhoz is felhasználható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában