Jegyzet

2 órája

Újra feltűnt az egykor rettegett betegség

Mennyire szerencsések vagyunk, hogy napjainkban már nem a legnagyobb veszteségtől való rettegést jelenti a skarlát diagnózisa.

Révészné Hanol Erzsébet

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Miután a kisfiam elkezdte az óvodát, természetesen mi sem úsztuk meg az első évet megbetegedések nélkül. Állandósulni látszott a nátha és a köhögés, és persze én sem maradtam ki a szórásból. Vagy felváltva, vagy párhuzamosan betegeskedtünk. Ennek a végtelennek tűnő időszaknak aztán a nyár vetett véget, de előtte még volt részünk néhány meglepetésben. Például megesett, hogy skarlátot diagnosztizáltak gyermekemnél, amelyet már letűnt korok betegségének hittünk, de mint kiderült, ismét fénykorát élte, éli a fertőzés. Csakhogy ma már hatékonyan gyógyítható, nem úgy, mint a régi időkben.

Történelmi feljegyzésekből ismert, hogy 1886 nyarán Erzsébet királyné megorrolt nővérére azért, mert az nem tájékoztatta őt a betegségéről, és engedték, hogy legkisebb gyermeke, Valéria főhercegnő látogatást tegyen náluk. S bár nem érintkezett a nagynénjével, Sissi mégis rettegett attól, hogy szeretett lánya skarlátos lesz. A betegség még néhány évtizeddel később is áldozatokat szedett. Horthy Miklós kormányzó legidősebb gyermeke, Magdolna 1918-ban, 16 éves korában hunyt el skarlát miatt.

Nem sokkal azután olvastam ezeket a történeteket, hogy a kisfiam rövid idő alatt, különösebb megpróbáltatás nélkül felépült a betegségből. Addig bele sem gondoltam abba, mennyire szerencsések vagyunk, hogy napjainkban a skarlát már könnyen kezelhető. Hogy számunkra csak némi meglepetést, és nem a legnagyobb veszteségtől való rettegést jelentette ez a betegség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában