Idén sem lehet rutinból szüretelni

2024.08.01. 11:30

Elkezdődött a szüret a szekszárdi borvidéken (galéria)

Ilyenre még nem volt példa az elmúlt évtizedekben, hogy júliusban már annyira beérett a szőlő, hogy szedni lehetett. Elkezdődött a szüret a szekszárdi borvidéken.

Mauthner Ilona

Azt már egy hónappal ezelőtt tudni lehetett, hogy korai lesz az idei szüret, no de senki sem gondolta, hogy már július végén elindulhatnak a szőlőkombájnok. Elkezdődött a szüret a szekszárdi borvidéken.

Elkezdődött a szüret a szekszárdi borvidéken
Elkezdődött a szüret a szekszárdi borvidéken Fotó: Makovics Kornél
Fotó: Makovics Kornel

Elkezdődött a szüret, de előtte próbát tartottak

– Szüreteltem már márciusban Új-Zélandon, januárban Dél-Afrikában, decemberben Ausztriában (jégbor készült belőle), de júliusban még soha – mondta Rappay József, a szekszárdi Schieber Pincészet borásza. – Az idei a 19. szüretem a szekszárdi pincészetnél, de arra nem volt példa, hogy júliusban elkezdődött a szüret.

Hétfőn próbaszüretet tartottak a Schieber Pincészet munkatársai, majd szerdán elkezdték szedni az Irsai Olivért és a Solarist. Mind a két szőlőfajta fehér, illatos. Rappay József elmondta, a savak miatt aggódtak, de szerencsére 7,1-es értéket mértek, a cukorfok pedig 20 körül van. Azért döntöttek a korai szüret mellett, mert egyrészt megérett a gyümölcs, másrészt azt vették észre, hogy a szőlő elkezdett védekezni, vagyis az érést befejezte és esett vissza a minősége.

Szüret után fejtés, erjesztés, palackozás

Mindkét fajtából bor készül, mondta a szakember, a pezsgő alapanyagokat – chardonnayt, pinot noirt – ezt követően szedik majd. Egyelőre még „zöldek az ízek", ugyanakkor a vadak nagyon szeretik már enni. Nagy a szárazság, emiatt nagyobb a kár idén a szőlőkben is – tette hozzá Rappay József.

A ledarált szőlő letisztul, majd pár nap múlva lefejtik, és elindítja a borász az erjedést. Ha minden művelet nagyon flottul megy, pár héten belül palackba is kerülhet az idei első friss bor. A papírmunka több időt vesz igénybe, mire megérkezik a borászati forgalmazási engedély, elkészül a címke, az több hét.

A szekszárdi pincészetnél sauvignon blanc-nal folytatódik majd a gépi szüret, illetve chardonnay-val, melyekből pezsgő is készül. Majd a korai rozénak való fajták kerülnek sorra.

A savakra kell idén nagyon figyelni

Az idén – bár már az elmúlt évekre is az volt a jellemző – nem lehet rutinból szüretelni, erősítette meg az információt Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend örökös Nagymestere. Idén a legnagyobb problémát a savak megőrzése okozhatja, éppen a tartós hőség miatt. Nagy felelőssége lesz abban a termelőknek, hogy mikorra teszik a szüret idejét.

A leszedett szőlő hőfoka is számít, Rappay József elmondta, éppen emiatt hajnali öt órakor indították el először a szőlőkombájnokat. Az akkor leszedett szőlő hőfoka 19 volt, de délelőtt 11 órakor már 27 fokos volt a szőlő. Ekkor le is álltak a betakarítással.

Pannon klíma idén nagy hőséget produkált

Kitekintve Európa borvidékeire elmondható, csak Magyarországon, Moldáviában és Romániában volt eddig is rendkívül forró a nyár. Olaszországban is nagy meleg volt, de az ottani szőlőfajták már megszokták azt a klímát. Franciaországban, Spanyolországban, Németországban nem volt ennyi hőségnap.

A Kárpát-medencében a Pannon klíma idén nagy hőséget produkált, és ez megsürgette a szőlő érését. A szekszárdi borvidéken hasonlóan meleg volt a 2018-as év, de akkor több volt a csapadék. A termelők joggal tartanak attól, hogy összeérnek a későbbi fajták is, és emiatt jól kell tervezni a betakarítást.

Országon belül is eltérő az időjárás, például Egerben és környékén sokkal több volt a csapadék, mint nálunk, és a meleg is mérsékeltebb volt, így ott nem terveznek korai szüretet – mondta Rappay József.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában