Sok múlik az erjedési hőmérsékleten

2024.08.28. 14:00

Nehéz szüret az idei, de lehetnek csodák

Még csak augusztus vége van, egy átlagos évben ilyenkor csak tervezik a szüretet a gazdák. Idén viszont már most szinte minden fajtát – ide értve a merlot, a kékfrankost is – szednek. Mindezek ellenére nehéz szüret az idei, mert a bogyók töppednek, a savak meg csökkennek.

Mauthner Ilona

Nehéz szüret az idei, mondták a szőlőtermelők. Számtalan folyamatra kell figyelni ahhoz, hogy kiváló borokról számolhassanak majd be a borászok.

Nehéz szüret az idei, szinte összeértek a szőlőfajták. Szeptember 20-a környékén már minden szőlő a kádakban lesz
Nehéz szüret az idei, szinte összeértek a szőlőfajták. Szeptember 20-a környékén már minden szőlő a kádakban lesz
Fotó: Makovics Kornel / Forrás:  Forrás: Tolnai Népújság

Nehéz szüret az idei, de odafigyeléssel lehet még kiváló az évjárat

Ilyen korai szüretre még nem volt példa, mondta Mészáros Péter szekszárdi borász, de ezt szinte minden borász elmondta már. – A fehér szőlőfajták 90 százalékát már leszedtük, a rosénak valót szintén, de elkezdtük szedni a merlot, kékfrankost, kadarkát is. A színanyagok szépek, a mennyiség viszont kevesebb a vártnál. Mi már pár éve figyelünk arra, hogy a szőlőfürtök a lombozat árnyékában maradjanak, hogy a napégést kiküszöböljük. Át kell venni a mediterrán művelési módot –mondta Mészáros Péter.

Sok múlik a borászok hozzáértésén

– Hihetetlen, de szinte minden szőlőfajtát szedünk – mondta Urbán Péter, a szekszárdi Bodri Pincészet főborásza. – Évek óta mondogatjuk, hogy nincs könnyű szüret, de az idei minden eddigin túltesz. A cukorfokok magasak, a savak alacsonyak. Kritikusak az erjedési faktorok, mert a várható alkoholfok – éppen a magas cukorfokok miatt – magasabb lesz a kelleténél. Napról napra látványosan esnek össze a bogyók a nagy hőségben és aszályban. Sok múlik a borászok hozzáértésén, tapasztalatán, természetesen ha ez sikeres, lehetnek nagyon szép borok.

Benne vagyunk a szüret közepében

– Benne vagyunk a szüret közepében – mondta Vesztergombi Csaba szekszárdi borász. – Vegyes a tapasztalatom, a fiatal ültetvényeket jobban megviselte a hőség és az aszály, még a levelek is megégtek. Az idősebb ültetvények jobban bírták a forróságot, kevesebb lesz a lé, mint amire számítottunk, de ezzel nincs különösebb gond. A fehér borok és friss rosék jól sikerültek, ezeket 2-3 hete szedtük le. Úgy látom, mintha a szekszárdi borvidéken a borászok kissé elméláztak volna a szüret kezdetével, többen most kezdenek ráébredni arra, hogy nincs mire várni. Az olaszrizling cukorfoka például 25,5-ös, a merlot esetében 22-es. A savak a kérdésesek, arra kell majd jobban figyelni. Az erjedésből annyit látunk, hogy nem lesz rossz az évjárat, de nagyon oda kell figyelni. Az idei szüret egyetlen előnye az, hogy időben befejezzük – tette hozzá Vesztergombi Csaba.

Az erjedési hőmérsékletre nagyon kell figyelni

– Magas alkoholfokokra kell számítani, ami nem igazán illik a borhoz – mondta Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend Nagymestere. – Az idén nagyon kell figyelni az erjedési hőmérsékletre, mert ha ezt elrontjuk, a bor minősége látja a kárát. A vörös fajtáknál ez a hőmérséklet maximum 20-22 fok lehet, a fehéreknél pedig 20 fok, vagy az alatti. A magas erjedési hőmérséklet az illatanyagokat és a savtartalmat károsítja, ez utóbbiból amúgy is kevés van. A bor egyensúlya felborul. Az erjedés után, az első fejtés előtt még lehet a savtartalmon javítani borkősavval, illetve almasavval. A lényeg, be kell avatkozni minél előbb.

Összességében akár jó évjárat is lehet az idei, de sok kockázatot kell megoldaniuk a borászoknak.

A vásárlási szokások is megváltoztak az elmúlt két évben, a fogyasztók az üde, friss borokat keresik. A magasabb alkoholtartalmú, testesebb borokat inkább csak egy szűk réteg fogyasztja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!