Ingatlanbazár

12 órája

A csok könnyítése sok családot érint

Pörgős augusztusa volt, és mozgalmasnak ígérkező ősze lehet az ingatlanpiacnak. Ebben a befektetési vásárlók mellett a hitelkedvezményes családok is nagy szerepet játszhatnak – tudtuk meg az Ingatlanbazar.hu portáltól.

Teol.hu

Három nagyobb összetevő is mozgathatja az ingatlanpiaci keresést ősszel, közülük kettőről már tudjuk, hogy a keresletet felhajtják. Az Ingatlanbazár portál szerint az albérleti és eladási keresések augusztusi számai szinte azonosak voltak a júliusiakkal. A portál úgy véli, ebben nem az az érdekes, hogy sokan kerestek albérletet, hanem hogy főleg az egyetemi városokban sokan kerestek alternatívaként vásárlási lehetőséget is, amit a szabadon szárnyaló albérletárak magyaráznak.

A csok hamarosan sokkal több családnak lesz elérhető
Forrás: Ingatlanbazár

Az albérlettényező

Egy ötéves tanulmányi időre készülő egyetemi hallgatónál (főleg, ha a testvér is hamarosan odajut) befektetési szemszögből is jobban megéri ingatlant vásárolni, mint a horribilis árú albérleteket fizetni. Az albérletárak minden évben meglódulnak a szezonban, idén azonban a kiadó lakások közt rengeteg lett a korábban infláció elleni befektetésként vásárolt lakás. Ezek megtérülését a tulajdonosok bérletidíj-emeléssel gondolták megoldani.

A befektetésikamat-tényező

Épp az albérletszezon finisében jutott a befektetőkhöz a korábban magas inflációs hozamú magyar állampapírok kamatcsökkentésének híre. Az ingatlan a kezdeti inflációs idők befektetési sztárja volt, készpénzes vásárlók sokasága járta az eladó ingatlanokat. Ha nem is ekkora mértékben, de visszatérhet ez az idő. Több befektetési tanácsadó cég ismét az ingatlant jelölte meg pénzkihelyezési célként, az Ingatlanbazár szerint ez valóban működhet is, és ismét a befektetőket állítja előtérbe a piacon.

A kis lakás a kedvenc

Hogy mi foghatja vissza a befektetési lelkesedést, az Ingatlanbazár több ingatlanirodai partnerétől úgy értesült: a kínálat szűkebb lett szeptemberre. Az ok: a korábbi befektetők és a tavaszi csok plusz vásárlási tömeg kiürítette a piacképes ingatlanokat az irodák kirakatából. 

Új ingatlanok pedig értelemszerűen akkor jönnek be, ha a tulajdonosok magasabb árat remélhetnek. Az Ingatlanbazár igazat ad azoknak a franchise-hálózati elemzőknek (az OTP Ingatlanpont tett közzé hasonló várakozást), akik szerint az első újonnan meghirdetett lakások a lakótelepi lakások lehetnek. A panel- és kis téglalakások amúgy is a kisebb befektetők kedvencei (az egyetemi központok sztárjai) pangás időszakában már bizonyítottak, a legnehezebb időkben is alig vesztettek az árukból, tavaly pedig a KSH adatai szerint ismét ugyanannyi kelt el belőlük, mint a 2022-es pangási év előtt. Ugyanakkor a drágaság miatt pang az új építésűek piaca, a használt lakásokra viszont egy hónapon belül rekordnagyságú hitelfelvétel történt.

Keleti háromszög alakult

Hogy hol történik mindez? A fővárosban mindenképp, de figyelemre méltó, ahogy Kelet-Magyarország ipari beruházásainak és autógyárainak megnyitását követte a vásárlási (és áremelkedési) trend is. A Debrecen–Kecskemét–Szeged háromszögre az eladások szempontjából a legnagyobb magyar franchise-hálózat, a Duna House elemzése is odafigyelt. Az Ingatlanbazárnál is csak megerősíteni tudják, hogy az idei év lakáskeresési és érdeklődési emelkedésében bizony Kelet-Magyarország diktálja a tempót. Igaz, ezekben a városokban tapasztalták a legnagyobb áremelkedéseket is. Minél több a befektetési vásárlás, annál jobban fog emelkedni az albérleti díj is, ez az oka annak, hogy nyáron épp e három vármegyeszékhelyen lett jóval drágább a bérlés.

Csokkönnyítés jön

Ami az őszi eladási piacot komolyan befolyásolhatja: a kormányzati kedvezményes hitelek (csok plusz, falusi csok, babaváró) új, könnyített feltételei épp augusztus 30-án jelentek meg a Magyar Közlönyben. A változások a folyamatos tb-elvárás időtartamát is csökkentik, de ami a legfontosabb, az eddigi 10 és 20 százalék helyett az egyéni vállalkozók és az őstermelők ezután a bevételeik 50 százalékát vehetik figyelembe a hitelelbírálásnál. Az új feltételek október elsejétől érvényesek, és ha ugyanaz a médiafigyelem övezi majd őket, mint az eredeti csok pluszt tavasszal, az megpörgetheti az eladási piacot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában