Medárd még nem hoz enyhülést

2024.06.07. 14:00

A választás napján forróság lesz, később jön a lehűlés

Medárd napja június 8-ára, szombatra esik idén. A népi hiedelem szerint, ha ezen a napon esik, akkor negyven napon át esni fog. Az előrejelzés szerint azonban inkább forróság lesz az előttünk álló hétvégén. Kánikula várható egész júniusban, egyre kevesebb csapadékkal.

Mauthner Ilona

Az április melegebb volt az átlagosnál, a május pedig változékonyabb a vártnál, az előrejelzés szerint júniusban, Medárd nap után, már megtapasztaljuk a kánikulát is, zivatarokkal tarkítva. A légkör annyira bizonytalan, hogy szinte minden nap megdörrenhet az ég, és kisebb-nagyobb esővel locsolja meg a vármegye egy-egy szegletét.

Van alapjuk a Medárd-napi megfigyeléseknek

Dr. Vörös Géza szekszárdi agrármérnök szerint visszanézve az elmúlt évtizedeket, van alapjuk a Medárd-napi hiedelemnek. Az elmúlt kilenc évben kétszer esett Medárd-napon és akkor a június is csapadékosabb volt. A többi évben zömében azonban száraz volt ez a hónap, sőt egyenesen aszályos. Eddig a 2003-as esztendő a szárazság csúcstartója a vármegyében, hiszen egész hónapban csak 6 milliméternyi eső hullott és közben 21 hőségnap volt. A 2010-es pedig az eddigi legcsapadékosabb június volt, 180 milliméternyi eső hullott, június 18-án Szekszárdon fél óra alatt 45 milliméternyi esett, jéggel kombinálva. A legszélsőségesebb június pedig 2006-ban volt, a hónap elején csak tíz fok volt, így a fűtést is újraindították, majd olyan meleg lett, hogy a hónap második felében tizennégy hőségnapot is be lehetett jelölni.

Hosszú, forró nyár lesz az idei is

A meteorológiai előrejelzések szerint idén is forró nyár a lesz, ami már elkezdődik júniusban, kisebb megszakításokkal tarkítva folytatódik július első felében. A forró nyarak egyre inkább jellemzőek a térségünkben, melyek egészen szeptember végéig kitartanak. 

A legszárazabb időszak augusztusban, szeptemberben és októberben lesz az előrejelzések szerint. Dr. Vörös Géza arra hívta fel a figyelmet, hogy hamarosan számítani kell a repülő apró fekete bogarak inváziójára. A levéltetű ebben az időszakban átmegy a nyári gazdanövényekre, gyümölcsfákra, gyomnövényekre, mindezt repülve teszi meg. Az apró bogarak egyébként kiváló táplálékot jelentenek a fecskéknek.
 

Idén, Medárd napján 30 fok fölé megy a hőmérséklet, a csapadékot és a lehűlést két nappal később re ígérik a meteorológusok
Idén, Medárd napján 30 fok fölé megy a hőmérséklet, a csapadékot és a lehűlést két nappal későbbre ígérik a meteorológusok
Fotó: Denes Martonfai / Forrás: Tolnai Népújság

Egymást váltják majd az időjárási frontok 

A nyár velejárói az egymást váltó időjárási frontok, zivatarok, fülledtség is. Megelőzni nem lehet a fronthatásokat, de fel lehet rájuk készülni, mondta dr. Kovács Klára bátaszéki háziorvos. Ajánlatos figyelni az orvosmeteorológiai jelentéseket. Annak, aki már kitapasztalta, hogy számára melyik gyógyszer válik be, érdemes azt előre beszerezni.
A szívbetegeknek frontok érkezésekor stresszoldó szerek használatát javasolják a kardiológusok is. De akár természetgyógyászati termékek is enyhülést hozhatnak a panaszokra. A frontokkal járó esők hatása nyáron igen pozitív, mert csökkenti a levegőben szálló virágpor mennyiségét, ami az allergiások számára azért némi megkönnyebbülést hoz. 

Ha Medárd napján esett, akkor csapadékos volt a június

Elmúlt évek Medárjai: 2012-ben nem esett ezen a napon száraz volt a június, hasonló volt az első nyári hónap 2013-ban és 2014-ben is, 41 és 44 milliméternyi eső hullott ezekben az években júniusban. 2016-ban esett Medárd napján, 104 milliméternyi eső hullott a hónapban, 2018-ban szintén esett ezen a neves napon, és 140 milliméternyi csapadék volt júniusban.

Forrás: TM Növényvédő Állomás

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában