Veszélyben az őszi vetés

2024.08.28. 10:57

Átvonult a vihar, sok helyen csapadék nélkül

Mauthner Ilona

A nagyon várt eső kedden este érte el vármegyénk keleti felét. A Duna vonalában alakult ki egy front zóna, mely viharos széllel haladt dél felé. Volt, ahol kisebb jég is keveredett a sok csapadékba. A legintenzívebb zivatar Tolna, Dunaszentgyörgy térségében volt, itt volt, ahol több, mint húsz milliméternyi eső zúdult le rövid idő alatt.

Dörgésből, nagy felhőkből sok jutott, esőből már csak néhány helyen
Dörgésből, nagy felhőkből sok jutott, esőből már csak néhány helyen
Fotó: Illusztráció / Shutterstock / Forrás:  Shutterstock/illusztráció

Van, ahol két hónapja nem esett az eső

Pakson is volt eső, de a Dunától kicsit távolabb már semmi nem esett. – Most sem jutott nekünk a csapadékból, mondta Krieser János, a Paks környéki Pusztabír kft. vezetője. Utoljára mérhető mennyiségű csapadék június 22-én volt. Amikor pár hete Fadd környékén volt felhőszakadás, akkor néhány tábla szélét érte az eső. Most már nem a jelenlegi termés miatt aggódunk, annak már úgysem segítene semmi, hanem az őszi vetések előkészítése miatt. Annyira száraz a talaj, hogy ha október közepéig nagyobb mennyiségű eső nem esik, akkor nem tudjuk elvetni a gabonát sem. És ilyenre még nem volt példa.

Dunaszentgyörgy körzetében is tombolt a vihar, közel 20 milliméternyi esett, pár perc alatt. Szekszárd körzetében már csak 4, de például a Kerékhegyen több mint 20 milliméternyi, Bátaszéken viszont 10 milliméternyi hullott az esőből. Tevelen, Bonyhádon viszont csak a dörgésből, villámlásból jutott az ott élőknek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában