Szekszárdi Járásbíróság

2023.11.12. 20:00

Súlyosabb büntetést kapott a bicikliző kislányt és édesanyját elütő autós

Jogerős ítélet született annak a férfinak az ügyében, aki tavaly májusban ittasan elaludt vezetés közben Tolnán, és elgázolt egy kerékpározó családot.

Révészné Hanol Erzsébet

Képünk illusztráció.

Súlyosítva a Szekszárdi Járásbíróság elsőfokú ítéletét, 1 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre, 300 napi tétel, összesen 300 ezer forint pénzbüntetésre és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte jogerősen a másodfokon eljáró Szekszárdi Törvényszék azt a férfit, aki szeszes italt fogyasztva ült volán mögé és okozott súlyos balesetet egy anyának és kislányának. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.

Dr. Bajusz János sajtótitkár elmondta, hogy az ötvenes évei elején járó vádlott 2022. május 8-án Tolna lakott területén belül, közepes mértékben ittas állapotban vett részt a közúti közlekedésben az autójával. Jó látási viszonyok mellett, megengedett sebességgel haladt a Deák Ferenc utcában, azonban alkoholos befolyásoltsága és fáradtsága miatt vezetés közben elaludt. Áttért a menetiránya szerinti bal oldali sávba, ahol áthajtott az úttesten kialakított kerékpársávon, majd felhajtott a mellette lévő útpadkára.

Ennek következtében elütötte a szabályosan, kerékpárral közlekedő 8 éves sértettet, valamint a mögötte haladó édesanyját és a gyerekülésben utazó 6 éves fiát. A baleset következtében a 8 éves kislány nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést, míg édesanyja nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett. A kerékpár gyerekülésében utazó gyermek nem sérült meg a balesetben.

A törvényszék a fellebbviteli eljárás során megállapította, hogy a járásbíróság a szankciók meghatározása során figyelemmel volt a büntetés kiszabásának törvényben rögzített elveire. Az enyhítő és a súlyosító körülményeket túlnyomórészt feltárta, és számba vette. Ám a közlekedési normákkal tudatosan szembe helyezkedő vádlott ittas állapotából fakadó befolyásoltságának jelentősebb mértékét, továbbá a baleset súlyosabb kimenetelét nem kellő súllyal értékelte, miként a sértetti megbocsátás tényét is alaptalanul vette kiemelt nyomatékkal figyelembe.

Mindezek alapján a törvényszék megítélése szerint egy mértékében súlyosabb közlekedési jellegű szankció tekinthető törvényesnek, a cselekmény társadalomra veszélyességéhez képest arányosnak, a társadalmi, de különösen az egyéni bűnmegelőzési szempontok érvényre juttatása érdekében szükségesnek, egyben célravezetőnek.

Ennek megfelelően, az ügyészi fellebbezésnek e körben helyt adva a törvényszék az egyébként valamennyi közúti járműkategóriára érvényes eltiltás tartamát egy évvel felemelte, míg a tettarányosnak tekinthető szabadságvesztés, illetve annak felfüggesztésének tartamát, valamint a pénzbüntetés mértékét érintetlenül hagyta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában