Hagyományőrzés

2024.08.25. 13:00

Lóval vonultak a tűzoltók Bonyhádon

A bonyhádiak egy igazán különleges élményben részesültek a hétvégén, amikor Dr. Borsos Mihály fényképész és lelkes csapata egy látványos tűzoltóbemutatóval varázsolta vissza a Perczel kertbe érkezőket a huszadik század elejére. A történelmi tűzoltóeszközök és korhű ruhák segítségével a látogatók egyedülálló utazást tehettek a múltba, ahol a múlt hősei újra életre keltek.

Farkas Eszter

Dr. Borsos Mihály neve elsősorban a fényképezés és művészet világában ismert, ám kevesen tudják, hogy a tűzoltók, a tűzoltóság is fontos szerepet játszik életében. Pályafutása során több szálon kötődött ehhez a hivatáshoz, és különös figyelmet fordít a tűzoltóeszközök történelmének dokumentálására.

A tűzoltók egy bajba jutott hölgynek segítenek.
A tűzoltók egy bajba jutott hölgynek segítenek.
Fotó: Borsos Mihály

– Számomra az a legfontosabb, hogy ezeket a tűzoltóeszközöket és szerkocsikat hitelesen mutassam be - válaszolta kérdésünkre Borsos Mihály, fényképész. Ezért döntöttem úgy, hogy Bonyhádon, egy valósághű környezetben, autentikus ruhákba öltözve örökítem meg a tűzoltókat azokban a helyzetekben, amelyekben az 1936-os Tarnóczi Gusztáv-féle szerkocsi is szerepet kapott. Már fiatalon, gyakornokként kapcsolatba kerültem a tűzoltósággal, és az ott szerzett tapasztalatok azóta is mély hatást gyakorolnak rám. 

1936-ban a tűzoltóságon ilyen szerekkel találkozhattunk volna.
Fotó: Borsos Mihály

A fényképész számára a tűzoltó hivatás nem csupán munka, hanem mélyen tisztelt hivatás. Több alkalommal is ellátogatott a Bonyhádi Tűzoltó Múzeumba, ahol különösen a régi szerkocsik és tűzoltószekerek nyerték el tetszését. Számára a történelmi tűzoltó eszközök nem csupán tárgyak, hanem a múlt emlékei, melyek a mai napig fontosak a tűzoltó szakma megértésében és tiszteletében.

A tűzoltóság történetét mutatják be könyvei

Dr. Borsos Mihály több könyvet is írt a témában. Könyvsorozatának első könyve a kezdetektől egészen a II. világháborúig dolgozza fel a tűzoltóság történetét. A könyv hűen tükrözi a szerző bölcsész hozzáállását, és stabil képet nyújt a tűzoltóság fejlődéséről és kihívásairól. A szerző különösen büszke arra, hogy most készülő könyvében a Tarnóczi Gusztáv-féle, 1936-os tűzoltó szerkocsikat is bemutatja, amelyek már akkor a tűzoltó autók előfutárai voltak, és amelyek restaurálásában a Bonyhádi Tűzoltó Múzeum is részt vett.

Fotó: Borsos Mihály

A fényképész mesélt arról is, hogy a tűzoltó eszközök történeti hitelességét milyen módon sikerült megőrizni Bonyhádon a fényképezés során: – Különös figyelmet szenteltem annak, hogy a Bonyhádi Tűzoltó Múzeumban restaurált eszközök autentikusan illeszkedjenek a környezetbe. A tűzoltó hivatás iránti tiszteletem és elkötelezettségem szeretném, hogy a könyvem is tükrözze. Hatalmas élmény volt a hétvégi fotózás, amiért külön köszönet illeti a bonyhádi és a 13. kerületi önkéntes tűzoltókat. Miklós Roland, a bonyhádi önkéntes tűzoltók elnöke még egy paripát is tudott szerezni, ami az egykori szekeret is el tudta húzni. A hiteles bemutató során segítségemre volt dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója és Béres Ferenc, a Magyar Tűzoltó Szövetség Hagyományőrző Bizottságának vezetője is.

Tűzoltó Skanzen és Galéria

Dr. Borsos Mihály munkássága hozzájárul ahhoz, hogy a tűzoltóság múltja ne merüljön feledésbe, és a hiteles dokumentáció révén a jövő generációi is megismerhessék a tűzoltó hivatás történetét. Ennek részeként Újpesten létrehoztak egy Tűzoltó Skanzent is 2020-ban.

– A szabadtéri kiállítótérben azokból a nem emberi erővel működtetett tűzoltó szerekből mutatunk be néhányat, amelyek meghatározó jelentőségűek voltak a Magyar Tűzoltóság fejlődése szempontjából.

A művész természetesen alkot is, és kiállításokat is szervez. Következő  –Értelem & érzelem című – tárlatuk szeptember 20-án nyílik az Art Salon Társalgó Galériában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában