Vádemelés

2024.09.09. 13:40

Kevesebb tűzifát szállított le a beígértnél

Csalt a tűzifával, de más bűncselekmény is a rovott múltú fiatalember számlájára írható.

Révészné Hanol Erzsébet

Illusztráció: Getty Images

A beígért öt köbméter tűzifának csak alig több mint a felét szállította ki egy fiatal csaló. A 22 éves férfi ellen kisebb kárt okozó csalás vétsége, valamint járművezetés az eltiltás hatálya alatt vétsége miatt emelt vádat a Szekszárdi Járási Ügyészség.

Ígéretet tett, aztán elérhetetlenné vált

Dr. Kiss Yvette, a Tolna Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője arról tájékoztatott, hogy a vádlott az egyik internetes közösségi oldal hirdetési felületén tűzifát hirdetett eladásra. A későbbi sértett vevőként jelentkezett, és megrendelt öt köbméter akácfát 225 ezer forintos áron. A vádlott a tűzifát 2023. szeptember 8-án szállította ki a sértettnek, azonban nem a megrendelt mennyiséget, hanem csupán 2,8 köbmétert. A sértettet, illetve a képviseletében az átvételkor jelen lévő édesapját azonban a vádlott tévedésbe ejtette, mivel az átvételi elismervényen öt köbmétert tüntetett fel, valamint egy kézzel írt számokat tartalmazó mérőléccel is mutatva azt közölte, hogy annyit szállított le. Ezért a sértett édesapjától 126 ezer forint helyett 225 ezer forintot kért el, mellyel így 99 ezer forintos kárt okozott. Miután a sértett másnap észlelte a hiányt, számon kérte a vádlottat, aki először valótlanul arra hivatkozott, hogy már nem fért több fa az autóra és ígéretet tett, hogy néhány napon belül kiszállítja a hátralékot, azonban ezután elérhetetlenné vált a sértett számára. A csalással okozott kár nem térült meg.

Más bűncselekmény is a számlájára írható

Ugyanez a vádlott 2024. január 14-én dél körül Bátaszék lakott területén közlekedett személygépkocsival, amikor igazoltatták. A rendőri intézkedés során azonban kiderült, hogy nincs érvényes vezetői engedélye, mivel a Pécsi Járásbíróság szabálysértési ügyben 2023. február 27-től egy évre eltiltotta a járművezetéstől. Ezzel a vádlott megszegte a KRESZ azon rendelkezését, mely szerint járművet az vezethet, aki a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes vezetői engedéllyel rendelkezik.

A büntetett előéletű vádlott ezt a bűncselekményt korábbi próbára bocsátás hatálya alatt követte el. Vele szemben a járási ügyészség halmazati büntetésül végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés, mellette pénzbüntetés kiszabását, valamint a közúti járművezetéstől határozott időre eltiltását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában