Elter József

2018.04.03. 07:00

A nukleáris biztonság elkötelezett híve

A biztonság elkötelezettje Elter József, a Paksi Atomerőmű műszaki igazgatója. Ezt vallja maga is, ezt bizonyítja munkája és immár egy újabb elismerés, a Gyimes Zoltán-díj is.

Vida Tünde

Az, aki egy atomerőműben dolgozik, soha nem vonatkoztathat el a nukleáris biztonság fogalmától, minden gondolatát, minden tevékenységét át kell, hogy hassa – mondja Elter József, aki a minap vette át a nemzeti fejlesztési minisztertől a Gyimesi Zoltán-díjat. A kitüntetést az atomenergia alkalmazásának biztonsága, a nukleáris biztonság fejlesztése érdekében kifejtett eredményes és kiemelkedő munka elismerésére alapították és az Országos Atomenergia Hivatal javaslata alapján ítélik oda. Ez – mint a Paksi Atomerőmű műszaki igazgatója fogalmaz – még inkább emeli számára a szakmai elismerés rangját, hiszen az atomerőmű és az Országos Atomenergia Hivatal kapcsolata alapvetően nem arról szól, hogy kitüntetik egymást, a hatóság ellenőri, szabályzó szerepet tölt be. – Kétségtelenül meglepődtem, és különösen értékes, hogy az ő pozíciójukból nézve értékelték azt a munkát, amit eddig végeztem – fogalmazott.

Elter József, okleveles mérnök-hőfizikus diplomáját 1987-ben szerezte meg a Moszkvai Energetikai Egyetem atomerőművek és berendezések szakán. 1994-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen nukleáris technika szaktudományból egyetemi doktori címet szerzett. Egyetemi tanulmányai befejezését követően a Paksi Atomerőműben reaktorfizikusként kezdett dolgozni, később a fejlesztési és elemzési osztályokat vezette. Jelenleg a műszaki igazgatóság vezetője. Közel háromszázan dolgoznak az igazgatóságon. Ahogy Elter József mondja, talán náluk van a legtöbb mérnök, fizikus az erőműben. Munkatársainak mindegyike önálló személyiség és a saját szakterületének kiváló képviselője. – Nekem az ő gondolataikat kell harmonizálni, és nekünk kell a műszaki hátteret biztosítani az atomerőmű minden tevékenységéhez, a napi rutinhoz, a főjavítások előkészítéséhez, végrehajtásához, a termeléshez – adott betekintést szerteágazó munkájukba. Azt mondta, természetesen új projekteken is dolgoznak, mindig vannak ötleteik.

Elter József, ahogy a méltatásában is szerepelt az elmúlt évtizedekben, meghatározó szerepet játszott az atomerőmű biztonságának értékelésére, felülvizsgálatára indított elemző munkákban.

Az elmúlt harminc évben nem volt olyan, az atomerőműben végrehajtott biztonságnövelő vagy biztonságértékelő munka, amelybe közreműködőként vagy irányítóként ne kapcsolódott volna be Elter József. Az első igazán jelentős biztonságértékelő projekt a kilencvenes évek elején végzett, ma már – ahogy fogalmaz – legendás AGNES projekt. Példaként említi még a végleges biztonsági jelentést, az időszakos biztonsági felülvizsgálatokat, illetve az erőmű egyéb nagy projektjeit, teljesítménynövelést, üzemidő-hosszabbítást, a tizenöt hónapos üzemanyagkampányt. Amikor kezdő mérnökként csatlakozott az erőmű csapatához, még nem volt ennyire kiforrott a biztonsági kultúra. – Azóta vált szisztematikus, rendszeres tevékenységgé, hogy minden egyes lépésünket, minden átalakításunkat valamilyen biztonsági elemzéssel alátámasztjuk – avatott be a részletekbe. Természetesen változtak, fejlődtek az elemző, vizsgáló eszközök, módszerek is – fűzte hozzá.

Többször elismerték a munkáját

Elter József elkötelezettségének nem szab határt az atomerőmű kerítése, az egész hazai nukleáris közösség iránt is fennáll: ezt alátámasztja a Magyar Nukleáris Társaság tevékenységének aktív támogatása, valamint részvétele számos hazai és nemzetközi szervezetirányító vagy tanácsadó testületében. Részt vett több, az Európai Unió által finanszírozott nemzetközi kutatási projektben, és képviselte az atomerőművet számos OECD NEA-, valamint NAÜ-szervezésű nukleáris kutatási együttműködésben. Munkájáért 2010-ben megkapta a nemzeti fejlesztési miniszter elismerését, 2014-ben elnyerte a Magyar Nukleáris Társaság által alapított Szilárd Leó-díjat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában