Glykais Gyula

2018.04.12. 19:10

Olimpiai bajnok kardvívóra emlékeztek

Balázs László, fotó: Mártonfai Dénes

A megyeszékhelyen elhunyt és az alsóvárosi temetőben nyugvó vívó olimpiai bajnok Glykais Gyula születésének 125. évfordulóján tartottak megemlékezést ma. A Nők Szekszárdért Egyesületet Tóthi Jánosné elnök, a MOB Emlék- és Hagyományőrző Albizottságát Győr Béla vezető, Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok vívó és Veres Vince külsős munkatárs, a várost Ács Rezső polgármester képviselte.

A görög származású sportember a két világháború közötti időszak egyik kiváló kardvívója volt. Akkori társainak többségével ellentétben nem a katonatiszti, hanem a mérnöki hivatást választotta. Glykais 1923-tól kardozott a magyar válogatottban. Két olimpiai bajnoki címét a magyar kardcsapat tagjaként érte el. 1929-ben Nápolyban egyéniben Európa-bajnoki címet nyert, majd ezt követően 1930-ban a katonai kontinensviadalon és az Eb-n is csapatban első helyet ért el. Utóbbi sikerét egy év múlva megismételte. 1930-ban és 1931-ben a kardcsapattal is a kontinens legjobbja lett. Kétszeres olimpiai bajnok a kardcsapat tagjaként (1928: Amszterdam, 1932: Los Angeles).

A világháború befejezését követően Szekszárdon élt, ott is hunyt el a BEAC, a MAFC, a Tisza István Vívó Club és a Szolnoki Vívó Club egykori sportolója. Az 1920-as évek végén a Magyar Királyi Államépítészeti Hivatal munkatársa volt Szolnokon. Ekkor részt vett a Szolnoki Vívó Club újraindításában. Később vármegyei főszámvevő volt, majd a Szekszárdi Városi Számvevőség irányítója lett. 1948. június 12-én 55 éves korában halt meg. Síremlékének felújításához a MOB is hozzájárult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában