XXIV. Sió-Menti Országos Halfőzőverseny

2018.06.28. 14:00

A leányvári bográcsokban ízletes, jóféle halászlé főtt

Az immár XXIV. Sió-Menti Országos Halfőzőverseny is rengeteg érdeklődőt vonzott. A június 23-án tartott fesztivál a Sióagárdhoz tartozó leányvári pincesoron fogadta a közönséget. A helyi önkormányzat rendezvényén harmincnyolcan bizonyították szakácstudásukat.

Szeri Árpád, fotó: Mártonfai Dénes

Jöttek nemcsak helyből, a környékből, a közeli Szekszárdról, hanem Bajáról, Budapestről, Ráckevéről vagy éppen Szegedről. Az érdeklődők nemcsak a jobbnál jobb halászlevekbe, a kirakodóvásár finomságaiba, de a tartalmas kulturális kínálatba is belekóstolhattak. Gerő Attila, Sióagárd polgármestere kiváltképp örvendetes jelenségként könyvelte el, hogy sok fiatallal lehetett találkozni. A település vezetője örült volna egy helybeli főzőmester első helyezésének a halászlé kategóriában is, de erre már csak jövőre lesz esély. Hiába, a mezőny most is nagyon erős volt.

Íme, az eredmények: Halászlé kategória, első: Laták Vince, második: Pereznyák Tibor, harmadik: Sümegi Imre. Vegyes halételek kategória, első: Hámori Szabolcs, második: Bosnyák-Szabados Team, harmadik:Tillmann-Nagy Anett. Legjobb sióagárdi halászléfőző: Vörös János. Valamennyi induló főzőmester legjobbja: Hámori Szabolcs.

Sióagárd egyébként előnyére átalakuló arculattal fogadta – illetve fogadja a jövőben is – a leányvári rendezvényre, avagy a településre érkező vendégeket. Az év eleje óta felújított híd ível át a Sión, hamarosan elkészül a rendbe hozott bekötőút, a nyári tennivalók között ott található a bölcsődeépítés, illetve az óvodafelújítás. A másutt általános folyamattal szemben Sióagárd lakossága az elmúlt két évben folyamatosan növekedett. A település népszerű a rendezettséget, teljes infrastruktúrát, nyugalmat és természetközeliséget kereső személyek számára. – Fel kell készülnünk a fiatalok további érkezésére, ezért van szükség a még idén ősszel átadandó bölcsődére – mutatott rá a polgármester.

Az általános iskolában is számos innováció zajlott. A fejlesztés az első osztályosok tantermének csinosításával kezdődött. Az önkormányzat segítsége révén évkezdéskor simára glettelt, tisztára festett falak, januárban vadonatúj bútorok várták a kicsiket. Ősszel a tisztára festett környezetű iskola udvarán az önkormányzat pályázatának köszönhetően új Energia-park létesült. Karácsonyra pedig befejeződött a hetven négyzetméteres művészeti tanterem teljes felújítása.

Polgármesteri jövőkép

Fotó: Makovics Kornél

Gerő Attila rendszerbe helyezve képzeli el Leányvár jövőjét. A márkanévvé váló, borász egyéniségeket kinevelő borvidék a közelben haladó, majdani siófoki kerékpárút révén lehet a vendéglátás kitüntetett helyszíne. A kerékpáros turizmus ugyanakkor itt, a Sió és a Sárvíz ölelésében összekapcsolható a vízi turizmussal, a horgászással, a természeti szépségek, valamint a különleges népművészeti örökség felfedezésével. A polgármester úgy látja, ebben az egész tervezetben katalizátor lehet Paks II, az orosz érdeklődés a térség iránt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában