Digitális Jólét Program

2018.09.26. 17:30

Elérhetővé teszik a digitális tudást

A digitális eszközök használatát bárki elsajátíthatja a Digitális Jólét Program Ponton, amelyet szerdán adtak át Szekszárdon. A nyugdíjas szervezetek vezetői örömmel fogadták a lehetőséget.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

– Idős korunk ellenére is szeretnénk haladni korral, megtanulni emailezni, az internetet használni. Ma már így tudjuk tartani a kapcsolatot a gyerekekkel, az unokákkal – sorolták a Digitális Jólét Program (DJP) Pont átadóján megjelent idősek, miért is örülnek annak, hogy Szekszárdon is lehetőség nyílt a digitális eszközök használatának elsajátítására. A nyugdíjas szervezetek képviselői többször jelezték már a városvezetés felé, hogy szeretnék, ha az ő korosztályuk számára is lenne mód az informatikai alapok megtanulására. Ehhez a kormány Digitális Jólét Programja teremtette meg a feltételeket.

A megyeszékhelyen a Babits Mihály Kulturális Központban alakították ki és szerelték fel korszerű eszközökkel a DJP pontot. Erre a helyet működtető Szekszárdi Közművelődési Kft. nyert el pályázatot. Az átadón Ács Rezső polgármester elmondta, hogy a digitalizáció folyamata jelentősen felgyorsult, ezért fontos, hogy a XXI. századi eszközök használatát minél többen ismerjék legalább készségszinten. A Digitális Jólét Program célja ennek elősegítése. A fejlesztésekre ötmilliárd forintot fordít az állam, és a tervek szerint az év végéig 1500 helyszínen adnak át pontokat. A hálózat több mint egyharmadát szerelték már fel a mai kor igényeinek megfelelő digitális eszközökkel és wifivel.

Szekszárdon három laptop, két okostelefon, két tablet, egy projektor és egy multifunkciós nyomtató, valamint egyéb kiegészítők állnak rendelkezésre, ezek használatára két felkészült mentor tanít meg minden érdeklődőt. Szakértelmükkel, szociális érzékenységükkel és tettrekészségükkel segítenek a digitális készségek elsajátításában – mondta el Zsikó Zoltán, a kulturális központ ügyvezető igazgatója. Segítenek a fénymásolásban, a szkennelésben, a nyomtatásban, a gépelésben, a közügyek elektronikus intézésében. A csoportos foglalkozások október elsején kezdődnek.

Ács Rezső szerint a hely közösségi térként is fontos szerepet kap, hiszen lehetőséget teremt a mindennapos találkozásra és az újabb kapcsolatok kialakítására. Ez pedig csak az első lépés, amelyre építve a jövőben szeretnének még több technikai eszköz beszerzésével, még többeket bevonni a képzésbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában