iskolakezdés

2018.09.01. 11:30

Megszépült iskolák fogadják a diákokat

A saját források mellett európai uniós és hazai pályázati források révén tudott több iskola felújítására költeni a Tamási Tankerületi Központ. A fejlesztésekről Csike Tamás igazgató számolt be.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

Szebb, modernebb környezetben kezdhetik a tanévet a kurdi, a nagymányoki, a teveli és Bonyhádon a Fáy lakótelepi iskola tanulói szeptemberben. Csike Tamás, a Tamási Tankerületi Központ igazgatója elmondta, hogy uniós pályázatok benyújtásával keresték a felújítási források bővítésének lehetőségét, és végül 76–149 millió forint közötti összegben nyertek el támogatást a négy intézmény számára.

A Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola székhely épületének külső felújításakor nyílászárócsere és a lapostető rekonstrukciója történik meg. Az iskolában a tornatermi öltözőket, a kapcsolódó mosdókat, zuhanyzókat és a tornaterem parkettáját újítják fel. Ezen kívül teljesen kicserélik két öltöző bútorait, illetve modernizálják a könyvtár, a természettudományos szaktanterem, a fejlesztő és a tanári szoba bútorzatát.

A Kurdi Körzeti Általános Iskolában 600 négyzetméternyi térburkolással, új játszóelemekkel, padokkal megszépül az iskolaudvar. A mindennapos testnevelés feltételeit biztosítja a műfüves pálya kialakítása, valamint a különböző sporteszközök beszerzése is. Az iskola belső tere is megújul, a tantermek és a tanári padozata új, modern PVC-burkolatot kap, a felső tagozat épületébe korszerű bútorok kerülnek. A közüzemi költségek mérséklése érdekében cserélik a kazánt.

A Nagymányoki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában valamennyi tanterem és a tanári szoba modern világítótestekkel felszerelt kazettás álmennyezetet kapott. A teljes villamoshálózatot, fűtéshálózatot korszerűsítették. A régi aszfaltos pálya helyén többfunkciós műfüves pályát alakítottak ki.

A Teveli Általános Iskolában a tornaterem kiszolgáló létesítményeinek nyílászáró- és tetőcseréje is megtörtént. Felújították a tornaterem parkettaburkolatát. A beruházást követően a korábban csak kívülről megközelíthető négy tantermet egy új folyosó kialakításával kapcsolták az épülethez. A folyosóra olyan új, modern tárolók kerültek, amelyek a korábbi szertár szerepét is átveszik. Ugyanezen a szinten megújult egy fiúmosdó is. A sporttevékenységeket támogatja a műfüves labdarúgópálya kialakítása és az új sporteszközök beszerzése, melyeket a tanulók szeptemberben már birtokba vehetnek.

Hazai pályázati forrásból is tudtak felújításokra fordítani. A Hőgyészi Hegyhát Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium székhely iskolájának emeletén a nyári karbantartási munkálatokon felül három osztályterem teljes felújítása is megtörtént: új padló, teljes festés-mázolás, új elektromos hálózat, és világításkorszerűsítés készült el hazai forrású pályázatból ötmillió forint ráfordítással. A Hőgyészi Hegyhát Általános Iskola és Gimnázium Gyönki Tagiskolájában az étkezőnél a lapostető javítását végezték el hárommillió forint értékben, amelyhez szintén hazai pályázati forrás biztosított fedezetet.

A simontornyai Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnáziumhoz tartozó sportcsarnok fűtéskorszerűsítése 27 millió forint értékben ugyancsak hazai forrású pályázatból valósult meg.

A Tamási Tankerületi Központ saját forrásból további 10 millió forintot biztosított az iskolákban történő nyári javítási és karbantartási munkálatokra, valamint a tisztasági festésekre – tette hozzá Csike Tamás.

 

Céges támogatásból újítottak

A Hőgyészi Hegyhát Általános Iskola és Gimnázium Gyönki Tagintézményének sportterme a Duna Aszfalt felajánlásának köszönhetően újulhatott meg. A cég képviselőinek figyelmét az idei Országos Mérnökbálon keltette fel az iskola berkeiből indult Harmónia – Rend-Band Gyermekkórus és Zenekar, amelynek tagjai a fellépésük utáni kötetlen beszélgetés során meséltek az intézmény sporttermének állapotáról. A társadalmi felelősségvállalás kérdését kiemelten kezelő cég ekkor ajánlotta fel segítségét. A rendkívül rossz állapotban lévő sportterem felújítását a Duna Aszfalt közel 21,5 millió forinttal támogatta. Az ünnepélyes átadót hétfőn tartják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában