Zsírégető túra

2018.12.30. 20:00

Másfél százan túrázással búcsúztatták az óévet

Akár egy kisebb városi rendezvényen, annyian gyülekeztek szombaton nem sokkal kilenc óra előtt a Béla király téren.

Balázs László

Fotó: Árki Attila

A nyolcadik túra jó példája volt annak, hogy közelebb lehet hozni egymáshoz a különböző generációkat a természet, mint vivő téma köré szervezett közös programok segítségével. Mintegy 150-160 természetjáró vett részt a Szekszárdi Klímakör és a Zöldtárs Alapítvány közös rendezvényén, az óévbúcsúztató-zsírégető túrán.

Természetesen most sem a teljesítményen, inkább a jókedven, kikapcsolódáson és baráti beszélgetéseken volt a hangsúly. A Benedek-szurdik tanösvényen a löszbe vájt egykori barlanglakások, hagyományos és modern művelésű szőlőterületek mellett vezetett az útvonal, ahol csodálatos panoráma fogadta a túrázókat. A 12 kilométeres táv érintette a dombvidék legmagasabb pontját, a 286 méter magas Cserhát-tetőt is, ahol napsütés fogadta a résztvevőket. A tiszta időben egészen Szentgál-szőlőhegyig és a Völgységig is elláthattak a gyaloglók.

A túravezető Gyarmati László elmondta, eddig szinte mindig szerencséjük volt az időjárással: száraz időben dombokat, völgyeket járhattak végig a túrák során. Évente négy alkalommal szerveznek természetjárást, húsvét, pünkösd és a szüreti napok után a zsírégető az esztendő záró sétája.

Baka György, a Zöldtárs Alapítvány kuratóriumi elnöke pedig arról beszélt, hogy rendezvényeik nemcsak a környezettudatosság szempontjából fontosak, hanem az egészségmegőrzést is szolgálják. Jó példaként említette, a két civil szervezet a várossal közösen 2009 óta rendezi meg az Autómentes Napot. Összejöveteleikkel az a céljuk, hogy egyre több embert bírjanak rá a kerékpározásra, a gyaloglásra az autós közlekedés helyett.

A Hosszúvölgy és a Kerékhegy érintésével jutottak el a túrázók a Bati-kereszt kilátóhoz, ahol 15 perces pihenőt iktattak be a szervezők. A visszaút a Kerékhegy és a Kápolna tér közbeiktatásával vezetett a Szent László utcába, ahol a Kadarka Borozó forralt borral és meleg teával várták a társaságot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában