közlekedés

2019.02.08. 14:00

A kedvezményes kisgyermekes bérlet segítene a családosoknak

Kisgyermekes vagy kismama bérlet bevezetését javasolná a Tolna megyei szülők helyzetének megkönnyítése érdekében a Szekszárdi Nagycsaládosok Egyesületének elnöke. Heim Károlyné szerint sokkal több anyuka és apuka vinné helyi járattal óvodába, iskolába a gyermekét, ha kedvezményesen tehetné ezt.

Brunner Mónika

Fotó: Mártonfai Dénes

A Szekszárdi Nagycsaládosok Egyesületének elnöke, Heim Károlyné szerint jó lenne, ha Tolna megyében is bevezetnék a kisgyermekes vagy kismamabérletet, mert valószínűleg sokkal több szülő használná a helyi járatokat. Mint ismert, a fővárosban és Debrecenben például elérhető a kisgyermekes bérlet, amely megkönnyíti a szülők közlekedését gyermekeikkel, ráadásul a különféle igazolások bemutatása után a tanuló- és nyugdíjas bérlethez hasonló kedvezményt biztosít. A havi Budapest-bérlet kisgyerekeseknek három és félezer forint, a debreceni kisgyermekes bérlet háromszáz forinttal több.

– Sok családon segítene, ha nálunk is lenne ilyen lehetőség – mondta lapunknak Heim Károlyné.

Az autóval való közlekedés ugyanis sokszor körülményes, nem beszélve a parkolásról, a sok gépkocsi miatt gyakori, hogy balesetveszély alakul ki az iskoláknál. Heim Károlyné szerint a helyi járatok gyakori használatával a gyerekek már kiskorukban megtanulnák a közlekedési kultúrát, idősebb utasoknak az ülőhely átadását, azt, hogyan kell ügyelni a járat tisztaságára, igaz mindez a szülőkön is múlik.

Lapunk megkérdezte, hogy mit szól a felvetéshez Szekszárd város önkormányzata.

– Az önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal munkatársai dolgoznak egy olyan közösségi közlekedéssel kapcsolatos kedvezményrendszeren, mely a kismamákat, a nagycsaládosokat, illetve a szépkorúakat is érintheti. Amennyiben a koncepció rendelkezésre áll, úgy az érintett szolgáltatókkal is egyeztetjük azt. Jelenleg a városnak éves szinten közel kétszázmillió forintot kell a közösségi közlekedés – mint kötelezően ellátandó feladat – finanszírozására fordítani – tájékoztatta lapunkat Böröcz Máté kabinetvezető.

A Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. tájékoztatása szerint nincs külön kismamakedvezmény cégüknél, csak tanuló-/nyugdíjas bérlet. Ezek ára a megyében településtől és attól függően, hogy egy- vagy összvonalasak, három és fél-, öt és félezer forint körül mozog.

Heim Károlyné a kisgyerekes vagy kismamabérletek kapcsán megemlítette, hogy félve beszélnek ilyen dolgokról, mert a nagycsaládosok egyik alapproblémája, hogy mint azt sok esetben tapasztalják, úgy gondolkoznak róluk, hogy szegények és kéregetnek.

– Kéregetni nem szoktunk, de amit adnak, azt jó szívvel elfogadjuk. Mi azt valljuk, hogy a nagycsaládokban felnövekvő gyerekek toleránsabbak, jobban alkalmazkodnak. A testvérek összetartó, egymást támogató kis csapatot alkotnak – mondta Heim Károlyné.

A nagycsaládosok megítéléséről

– Magyar Élelmiszerbankon keresztül tudunk adományt gyűjteni családjainknak, és ennek egy részét azok is továbbítják más rászorulóknak. Fordult már elő, hogy hagyatékból vagy költözés miatt feleslegessé vált bútorokat is ajánlottak fel. Ezeket tárolási gondok miatt csak akkor kérjük, ha tudunk rá keresni új tulajdonost. A ruhákat fogadjuk, kiosztjuk vagy továbbadjuk a környék nagycsaládosainak, a Családok átmeneti otthonának vagy a családsegítő szolgálatoknak. Az Ormánságba, Baranya megyébe nagyon sok holmit adtunk, mert ott nagyon szegény környezetben él sok család – mondta Heim Károlyné, aki tagtársaival együtt bízik abban, hogy a megítélésük idővel pozitívvá változik, és sokan belátják, hogy nemcsak áldozattal jár összetartani egy-egy nagyobb családot, hanem rengeteg örömet és szeretet is jelent egyben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában