képviselő-testületi ülés

2019.02.25. 07:00

Jut forrás minden beruházásra az idén

Elfogadta a város idei költségvetését a paksi képviselő-testület. A főösszeg meghaladja a 24 milliárd forintot.

Hanol Erzsébet

Fotó: Molnár Gyula (Archív)

Az idei költségvetést a takarékos, biztonságos városműködtetés, a tudatos városüzemeltetés és fejlesztés alapelvei határozzák meg, de fontos szempont volt az is, hogy az önkormányzat kötelezően vállalt feladatait ne veszélyeztessék az önként vállalt tevékenységek – mondta Szabó Péter polgármester a Paksihirnok.hu-nak, miután a képviselő-testület elfogadta a város idei, több mint 24 milliárdos költségvetését.

A terveket részletezve, a városvezető elmondta, hogy folytatódik a hivatal és az önkormányzati intézmények dolgozóinak, valamint az óvodapedagógusoknak a béremelése. A költségvetés fontos része a tartalék, amely forrást biztosít a bizottsági pályázatokra, a részönkormányzati, a polgármesteri, az alpolgármesteri és az egyéni képviselői keretekre, illetve az előre nem látható kiadásokra. Beruházásokra több mint 11 milliárd forintot szánnak. A tervek között szerepel a Duna-part rekonstrukciója, a Csengey Dénes Kulturális Központ kamaramozi-termének kialakítása, a Vácika utca közművesítése, az Életfa Idősek Otthona bővítése, a városközpont fejlesztése, és a stadion megépítéséhez kapcsolódó telekvásárlások is. Saját forrásból támogatja az önkormányzat a dunakömlődi kerékpárút megépítését szolgáló pályázatot, a Protheus Holding Zrt. elektromobilitási programját és elektromos buszok beszerzését. Felújításokra mintegy hárommilliárd forintot különített el az önkormányzat. Többek között a Gesztenyés út, az Ősz utca és a Völgy utca felújítását, a Csengey központ tetőszerkezetének rekonstrukcióját szeretnék megvalósítani. Megújulnak közterületek, elkezdődik az Anna utca, a lakótelepi központi park, a Kömlődi út felújítása és a Kurcsatov utcai tömbbelső második ütemének kivitelezése.

Szabó Péter szerint fontos, hogy az intézmények színvonalas működéséhez, a szociális támogatásokhoz is biztosítsák az anyagi forrást, a városüzemeltetésre pedig mintegy kétmilliárd forintot jelöltek meg a költségvetésben.

Bana János alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzat évről évre több pénzt fordít a lakosság komfortérzetét növelő és önként vállalt feladatokra. – Az idei költségvetésben sok fejlesztés jelenik meg, amelyeket ütemezni kell, egy lépcsőben nem lehet megoldani az összeset – tette hozzá.

A költségvetési rendeletet egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület.

Horváth Zoltán képviselő a munka törvénykönyvével kapcsolatban nyújtott be előterjesztést. Azt javasolta, hogy az önkormányzat saját tulajdonú cégeinek alkalmazottaival ne kössék meg a módosított szerződést, illetve ezt a kérést továbbítsák azoknak a vállalkozóknak is, akiknek Pakson van cégük. A képviselő-testület nem fogadta el a módosítási javaslatokat. Támogatták viszont Horváth Zoltán azon javaslatát, amelyben felsőoktatási helyi egészségügyi ösztöndíjpályázat alapítását szorgalmazta. Bana János ezt azzal egészítette ki, hogy a pályázatot a szociális ágazat dolgozói és óvodapedagógusok részére is írják ki.

A Tisztes Polgár kitüntetésről is határoztak: idén Molnár Imréné és Siklósi Mátyás veheti át az elismerést a március 15-i városi ünnepségen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában