Megyei foci külföldi szemmel

2 órája

A Gerjen légiósa szerint a fehérorosz sportkedvelőknek lenne mit tanulniuk a magyaroktól

Egy éve él Magyarországon a fehérorosz Vladiszlav Rakickij, aki megszerette hazánkat és magyar embereket. A vármegyei másodosztályban szereplő Gerjeni SE légiósa mesélt portálunknak az itteni benyomásairól.

Berg Sándor

Nem sűrűn fordul meg idegenlégiós a Tolna vármegyei bajnokságban, éppen ezért – na meg persze kiváló teljesítményük miatt – sokan emlékezhetnek a 2010-es évek végén a Tamási 2009 FC-t erősítő gaboni Jammeh Harunára, a kameruni Yvan Yondóra és a ghánai Samuel Ato Ellisre, vagy a dunaföldváriak nigériai gólvágójára, Egejuru Godslove-ra. Az idei szezonban a második vonalban szereplő Gerjeni SE mezében a fehérorosz középpályás Vladiszlav Rakickij szerepel hétről hétre.

Vladiszlav Rakickij jól érzi magát Gerjenben és Pakson, szívesen maradna hosszabb távon hazánkban
Vladiszlav Rakickij jól érzi magát Gerjenben és Pakson, szívesen maradna hosszabb távon hazánkban
Fotó: Molnár Gyula

A 30 esztendős játékos tavaly augusztusban érkezett Magyarországra, ahol annál az Orgenergostroy nevű cégnél dolgozik építőmérnökként, amely a Paks II. Atomerőmű projekt kivitelezésén dolgozik. A 350 ezer lakosú Mahiljovból származó fiatalember könnyen felvette a kisvárosi élet ritmusát, néhány szót és kifejezést már tud magyarul, mint a „Jó reggelt” vagy a „Jó étvágyat”, és ahogy portálunknak elárulta, megszerette hazánkat.

– Ha összehasonlítjuk Mahiljovval, akkor Paks a világ legnyugodtabb és legbiztonságosabb helyének tűnik. A helyiek kiegyensúlyozott és könnyed tempójú életet élnek, ami fekszik nekem, így nem volt nehéz megszoknom az itteni életet. Nem szenvedek semmiben sem hiány, a legszükségesebb dolgokat gyalog is be tudom szerezni – fogalmazott Vladiszlav Rakickij, akinek jó benyomásai vannak a magyar emberekről. – Azt látom, hogy nagyon barátságosak, vidámak, aktívan sportolnak, gondoskodnak a szeretteikről és barátaikról. Úgy gondolom, hogy a családi értékek az első helyen állnak a magyar embereknél. 

Rakickij családra lelt a Gerjeni SE-nél, ahol eddig hat mérkőzésen három találatot szerzett, amivel holtversenyben a házi góllövőlistát is vezeti. Úgy fogalmazott, a helyi srácok kedvesen fogadták és mindig igyekeznek segíteni, biztatni őt. „Hálás vagyok nekik ezért a fogadtatásért és igyekszem minél hasznosabb tagja lenni a csapatnak” – húzta alá a középpályás.

A fehérorosz légiós (jobbra) szerint hazája sportkedvelői példát vehetnének a magyarokról
A fehérorosz légiós (jobbra) szerint hazája sportkedvelői példát vehetnének a magyarokról
Fotó: Molnár Gyula

A csapat újoncként hullámzó teljesítményt nyújt a bajnokságban, legyőzték például a listavezető Aparhantot és a második helyezett Tengelicet, de 8–0-ra kaptak ki a Dombóvári LK-tól, 5–0-ra az ASE Pakstól és 8–2-re a Nagymányoktól (előbbi két mérkőzésen nem lépett pályára).

– A játék színvonalával nincsen probléma a bajnokságban, sok a fiatal játékos, minden csapat törekszik a kombinatív futballra. A meccsek nagy részében a védekezésre kell fordítanunk a hangsúlyt, de szeretnénk minél eredményesebbek lenni a góllövésben, ami magával hozhatja a pontokat és a jobb helyezéseket – tette hozzá a fehérorosz légiós.

Futsalban alkotott maradandót a Gerjen légiósa

Rakickij hazájában a futsal sportágban játszott, méghozzá igen eredményesen. Az MFK Forte mezében 2012-től hat szezon alatt száztíz mérkőzést húzott le az élvonalban, a legjobb helyezése az ötödik volt, a Fehérorosz Kupában pedig kétszer a negyeddöntőig jutott a csapattal. A mahiljovi városi bajnokság első osztályában hat bajnoki cím mellett hét kupagyőzelmet szerzett.

– Szinte valamennyi pálya állapota ideális, komfortosan lehet rajtuk játszani, ezért nagy köszönet jár a sportpályák munkatársainak. Az emberek szeretik a sportokat és szívesen mennek ki mérkőzésekre, e tekintetben a fehérorosz sportkedvelőknek lenne mit tanulniuk a magyaroktól – tette hozzá Rakickij.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában