rendőrségi hírek

2019.03.01. 20:00

Folyatódik a fiatalok rendhagyó rendőrségi tájékoztatása

Az Útjelző, reflektorfényben az ifjúságvédelem elnevezésű programot mutatták a megyei rendőr-főkapitányság pénteki sajtótájékoztatóján. Szó esett még az úgynevezett „unokázós” csalásokról is.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Mártonfai Dénes

Mint a híradásokból ismeretes, ismét divatba jött az úgynevezett unokázós csalás. Idős emberektől szereznek pénzt, vagy ékszert azzal az ürüggyel, hogy unokájuk, esetleg más hozzátartozójuk bajba került és sürgősen anyagi segítségre van szüksége.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság pénteki sajtótájékoztatóján kiderült, a mi megyénkben ez nincs így. Tavaly egyetlen ilyen típusú csalás történt a megyében, egy évvel korábban egy sem, válaszolta egy kérdésre Orsós Zoltán, a bűnmegelőzési alosztály kiemelt főelőadója. Éppen azért, hogy ez így is maradjon, rendszeresen foglalkoznak ezzel a témával, már csak azért is, mert az idősek legbelsőbb érzelmeire hatnak az elkövetők, mondta a főelőadó.

Bűnmegelőzési szempontból kiemelt célcsoportot alkotnak a fiatalok és az idősek. Az alosztály munkatársai évek óta járnak nyugdíjas klubokba és hívják fel a figyelmet arra, hogy miként lehet megelőzni elsősorban a vagyon elleni bűncselekményeket, így az unokázós csalást is.

A sajtótájékoztató második felében Huszti Gábor, a bűnmegelőzési alosztály vezetője ismertette az Útjelző, reflektorfényben az ifjúságvédelem elnevezésű programot amelynek a megvalósítására a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács pályázatán nyert el több mint 17 millió forintot a főkapitányság. Az Útjelző lényege, hogy a tizenéves korosztálynak segítsen eligazodni az őket leginkább foglalkoztató és érintő témákban. Mint annak idején beszámoltunk róla, készült egy nagy sikerű kisfilm AlternatívArt címmel az útkeresés, kirekesztés, iskolai erőszak és a prostitúció témaköréről, amelyet művelődési házakban mutattak be középiskolás hallgatóságnak. A filmet élő zenei produkció, majd beszélgetés követte. A programot és a filmet is újragondolták, „felújították” a legújabb internetes stílusirányzatoknak megfelelően, valamint kiegészítették az internet veszélyei témakörrel. Az új programban is videókat vetítenek, és lesz a korábbinál hosszabb élő zenés blokk, a HolaZalán nevű zenekar közreműködésével.

Véleményvezérnek számítanak

Ugyancsak megmarad az a motívum is, hogy élőben egyenruhás rendőr szenvtelen stílusban megtörtént bűnesetekről tart felolvasást. A kisfilmet, az eredeti alkotók, Szél Mónikáék fejlesztették tovább. Ezt követően úgynevezett youtube videósokkal együtt bűnmegelőzési szakember, estenként pszichológus és szociológus beszéli meg a fenti témaköröket és más fiatalokat érintő kérdéseket.

Az interneten rendszeresen szereplők véleményvezérnek számítanak a fiatalok körében, a programban szereplőket egy profi szervezet választotta ki a megyei főkapitányság megbízásából, mondta el Huszti Gábor. A projektben a gyermekvédelem mellett részt vesz a Baranya és a Somogy megyei főkapitányság is, a másik két megye öt-öt városában is fut majd a program. Tolna megyében öt helyszínen tekinthetik meg a diákok az Útjelző előadásait, március 5-én Dombóváron, március 7-én Tamásiban, március 12-én Szekszárdon, március 13-án Bonyhádon és március 20-án Pakson.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában